Η Γερμανία και η Αυστρία φέρεται να στηρίζουν το αίτημα της Αθήνας για περισσότερη ευρωπαϊκή εμπλοκή στο θέμα των προσφύγων, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες των δύο χωρών, και εντείνουν την μεταξύ τους συνεργασία.

Στη συζήτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν, συμφωνήθηκε ότι οι τρεις χώρες θα δουλέψουν μαζί για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Κι όπως αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο, και οι δύο χώρες «δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη, τόσο σε επίπεδο κονδυλίων, όσο και σε επίπεδο στελέχωσης των αρμοδίων, για το προσφυγικό υπηρεσιών».  Επίσης συμφωνήθηκε η αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από την Αυστρία, προκειμένου να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες FRONTEX και ΕASO.

Τέλος στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον Αυστριακό Καγκελάριο, συζητήθηκε και η επίσκεψη του κ. Φάινμαν στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα.

Στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου αναφέρονται τα εξής:

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν. Στην συζήτηση συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των τριών χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία, δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη, τόσο σε επίπεδο κονδυλίων, όσο και σε επίπεδο στελέχωσης των αρμοδίων, για το προσφυγικό, υπηρεσιών. Επίσης συμφωνήθηκε η αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από την Αυστρία, προκειμένου να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες FRONTEX και ΕASO. Τέλος συζητήθηκε και η επίσκεψη του κ. Φάινμαν στην Ελλάδα, την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Βιέννη, ο κ. Φάιμαν είχε χθες το πρωί τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Την Τετάρτη, ο Αυστριακός καγκελάριος, σε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα ομόλογό του και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε υποσχεθεί την αποστολή 100 ειδικών από την Αυστρία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να συνδράμουν μαζί με άλλους ειδικούς από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να αποσταλούν στην Ελλάδα Αυστριακοί “συντονιστές” από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και την Καγκελαρία, για να διαπιστώσουν επί τόπου τις ανάγκες για τη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, ώστε στη συνέχεια να επιλεγούν οι κατάλληλοι 100 ειδικοί που θα προέρχονται από την Αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους τομείς της αυστριακής διοίκησης.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Αυστριακού καγκελάριου, οι Αυστριακοί ειδικοί προορίζονται κυρίως για την καταγραφή των προσφύγων που ζητούν προστασία, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασύλου της ΕΕ (EASO), καθώς επίσης για τον εντοπισμό και τη δίωξη δικτύων διακινητών, στο πλαίσιο της Europol.

Η σχετική συμφωνία της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, προβλέπει τη δημιουργία, έως τα τέλη Νοεμβρίου, συνολικά ένδεκα τέτοιων κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ, σύμφωνα με την αυστριακή Καγκελαρία, τη συνδρομή τους στη δημιουργία αυτών των κέντρων έχουν υποσχεθεί, εκτός της Αυστρίας, η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: