Τι προβλέπει ο νόμος για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου




Νόμος του κράτους είναι πλέον το νομοσχέδιο για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα, μετά από κυοφορία αρκετών μηνών και με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της συζήτησής του στην Βουλή.

Ψηφίστηκε από τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με μοναδικό απόντα τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Επί μέρους άρθρα του νομοσχεδίου ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και «Το Ποτάμι», ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης της αδειοδότησης των καναλιών, ενώ η Νέα Δημοκρατία ήταν το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το σύνολο του το νομοσχέδιο.

Ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ περιλαμβάνει 58 άρθρα, που πραγματεύονται μεταξύ άλλων το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, τη δημιουργία δευτέρου παρόχου ψηφιακού σήματος (εκτός από την Digea), που θα είναι  θυγατρική της ΕΡΤ, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνικών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ως Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής, τη δημιουργία Μητρώου των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνίας.

Η συζήτηση και η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Η κυβέρνηση με το νόμο αυτό, όπως ισχυρίζεται, προσπαθεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας και να σπάσει «το απόστημα της διαπλοκής, που ζει και βασιλεύει από τα τέλη του 1989», οπότε  επετράπη η ίδρυση ιδιωτικών καναλιών, που λειτουργούν μέχρι σήμερα με προσωρινές άδειες. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ και να ημιουργήσει «νέα τζάκια» στον χώρο που θα είναι πιστά σε αυτή.

Σύμφωνα με το νόμο, οι τηλεοπτικές άδειες θα έχουν δεκαετή ισχύ και μπορούν να τις διεκδικήσουν ανώνυμες εταιρίες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, οι οποίες όμως δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των ΜΜΕ, αλλά και Δήμοι. Εξαιρούνται οι διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες ερευνών της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Οι μετοχές των ανωνύμων εταιρειών θα είναι ονομαστικές μέχρι τελευταίου προσώπου, με εξαίρεση τις αλλοδαπές εταιρείες.

Οι άδειες των καναλιών είναι είτε εθνικής, είτε περιφερειακής εμβέλειας και  χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με πρόγραμμα γενικού περιεχομένου (5.000.000 ευρώ το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο)
Εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα με θεματικό περιεχόμενο(5.000.000 ευρώ το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο)
Εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού χαρακτήρα(2.000.000 ευρώ το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο). Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για τα περιφερειακά κανάλια θα καθορισθεί με υπουργική απόφαση.

Ο νόμος θέτει αυστηρές προδιαγραφές για τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, με τη ρητή πρόβλεψη ότι το καθεστώς εργασίας θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.

Τα ελάχιστα όρια των απασχολουμένων είναι τα εξής:

400 εργαζόμενοι για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου
200 εργαζόμενοι για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα αλλά θεματικού περιεχομένου
50 εργαζόμενοι για κανάλια μη ενημερωτικού χαρακτήρα
20 εργαζόμενοι για περιφερειακά κανάλια ενημερωτικού ή μη χαρακτήρα.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: