Τι είπε ο Αναστασιάδης στον Ακιντζί; Αρση αδιεξόδου μέσω εδαφικού;




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι εδαφικές αναπροσαρμογές μπορούν να δώσουν λύση στην επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί για μόνιμες παρεκκλίσεις, παραπέμποντας στην αξίωση του για πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του προχθεσινοβραδινού δείπνου, που ακολούθησε της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το θέμα των παρεκκλίσεων και σημειώνοντας προς τον Ακιντζί πως δεν μπορεί τούτο να γίνει αποδεκτό, επανέφερε μια πάγια ε/κ θέση: Να γίνουν τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές, ώστε να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 90.000-100.000 πρόσφυγες. Τότε, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, ακόμη και να επιστρέψουν όλοι οι Ε/κ στις περιουσίες τους στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι πλειοψηφία. Δεν υπήρξε αντίδραση του κ. Ακιντζί σε αυτή τη θέση. Ο Πρόεδρος του εξήγησε πως δεν μπορεί να περιορίζονται οι Ε/κ και να μπορούν υπήκοοι τρίτων χωρών να αγοράζουν περιουσίες. Διερωτήθηκε, μάλιστα, κατά πόσο προτιμά (ο Ακιντζί) να αγοράζουν περιουσίες ξένοι παρά Ελληνοκύπριοι.

Είναι σαφές πως το θέμα αυτό, που αφορά το περιουσιακό, θα αποτελέσει βαρόμετρο και θα επηρεάσει από την έκβαση των συζητήσεων την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το βάρος να επεξεργασθούν τα κριτήρια για το περιουσιακό ανέλαβαν οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι θα συναντώνται σχεδόν καθημερινά. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος αναχώρησε χθες από την Κύπρο, θα επιστρέψει το Σαββατοκύριακο και θα παραμείνει ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα εστιάζοντας στην προετοιμασία του εδάφους για την εντατικοποίηση των συνομιλιών τον Νοέμβριο.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είναι την τελευταία περίοδο λαλίστατος, χθες παραδίδοντας το πρώτο μάθημα του νέου ακαδημαϊκού έτους στο “πανεπιστήμιο” ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο επανέλαβε πως εκφράζεται μεν διαφορετική ερμηνεία των δύο πλευρών για τη διζωνικότητα, ωστόσο υποστήριξε πως υπάρχει «μια συγκυρία από την οποία μπορούν να βγουν ωραία παραδείγματα, όπως η ενοποίηση, το να έρθουν οι πλευρές μαζί, η συνεργασία, το από κοινού κέρδος, η συνενωτική ενεργειακή πολιτική, αντί της διαχωριστικής, η δημιουργία καταστάσεων αμοιβαίου οφέλους (win win)». Περαιτέρω έστειλε κάποια μηνύματα προς την ε/κ πλευρά, τα οποία μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο:

Πρώτο, είπε πως η ε/κ πλευρά πρέπει να απελευθερωθεί από την ιδέα ότι η συνεργασία με τους Τ/κ θα βοηθήσει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και η ενοποίηση της τηλεφωνίας, πρόσθεσε, έχει “τρακάρει” στην ιδεοληψία της αναγνώρισης. Δεύτερο, ανέφερε πως τα πανεπιστήμια και στις δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν στους τομείς της υγείας, της γεωργίας, της κοινωνιολογίας, ενώ η συνεργασία των πανεπιστημίων και η παιδεία είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. Η διδακτέα ύλη, συνέχισε, θα πρέπει να συζητηθεί με μια νέα ματιά. Τρίτο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι παρόλο που κάποιοι μιλάνε για το μοντέλο του Βελγίου, αυτό που θα βγει θα είναι ίδιον της Κύπρου (δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο), προσθέτοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει στις δύο συνιστώστες πολιτείες, ούτε αυτές μεταξύ τους, η μία στην άλλη.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Προετοιμασία για υιοθέτηση ευρώ – Άρχισε η διαδικασία, όπως υποστηρίζει 

ΓΙΑ τον Ακιντζί, το πρώτο βήμα εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο θα είναι η υιοθέτηση του ευρώ από το τ/κ συνιστών κρατίδιο. Σε μια δήλωση στο τουρκικό κανάλι NTV, που προκάλεσε σύγχυση ανέφερε ότι οι εργασίες που ξεκίνησαν στα κατεχόμενα για τη διαδικασία μετάβασης στο ευρώ και την τελωνειακή ένωση θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λύση του Κυπριακού. Υποστήριξε ότι ξεκίνησαν τεχνικές εργασίες στα κατεχόμενα ώστε να αρχίσει η διαδικασία μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση των ηγετών συμφώνησαν την ίδρυση επιτροπής για τις εργασίες οικονομικής εναρμόνισης, ενώ ειδικοί θα έρθουν και από την ΕΕ για τις εργασίες αυτές.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε στο «Φ» πως ο Ακιντζί εννοεί μάλλον την επιτροπή για την εναρμόνιση, στην οποία αναφέρεται και στην κοινή δήλωση της προχθεσινής συνάντησης. Στις δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί είπε ότι κατά την προχθεσινή συνάντηση συμφώνησαν να ιδρυθεί μια επιτροπή για τις εργασίες οικονομικής εναρμόνισης και στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για μετάβαση στο ευρώ το συντομότερο έπειτα από την άφιξη των ειδικών από την ΕΕ. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η μετάβαση στο ευρώ, η τελωνειακή ένωση και οι άλλες διεργασίες εναρμόνισης δεν είναι εργασίες που μπορούν να αφεθούν για μετά από ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο κόσμος θα ψηφίσει θετικά, το “ναι”. “Αυτή είναι μια διαδικασία και σε πρώτο στάδιο θα γίνει η μετάβαση στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση. Στη συνέχεια θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η προσαρμογή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα θέματα υγείας, περιβάλλοντος και σε άλλα”, ανέφερε.

Όπως είπε στο θέμα της μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες και με την Τουρκία, προσθέτοντας ακόμη ότι στόχος είναι να καταργηθεί ο κανονισμός για την “πράσινη γραμμή”. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι και στις επαφές του στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε το θέμα και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδωσαν υπόσχεση για επιτάχυνση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ

Συνάντηση για προγραμματισμό της εργασίας τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είχαν σήμερα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ       Άιντα. Όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο, η συζήτηση επί των κριτηρίων του περιουσιακού θα αρχίσει την Πέμπτη. Οι κ. Μαυρογιάννης και Ναμί δεν θα έχουν σήμερα νέα συνάντηση.

ΠΑΕΙ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ

Το πρώτο μάθημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θα δώσει στο “Πανεπιστήμιο 18ης Μαρτίου” στο Τσανάκκαλε της Τουρκίας ο Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος θα μεταβεί σήμερα εκεί με την σύζυγό του Μεράλ. Ο κ. Ακιντζί και η σύζυγός του θα παραστούν στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου και θα παραδώσει το πρώτο μάθημα. Θα επιστρέψει στα κατεχόμενα στις 16 του μηνός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: