Τα δύο τρίτα των Γερμανών κατά της υποψηφιότητας της Μέρκελ για το Νόμπελ Ειρήνης




Περί τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι η καγκελάριος Μέρκελ, μεταξύ των φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης, δεν πρέπει να τιμηθεί με το βραβείο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Handelsblatt.

Το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Αγγελα Μέρκελ δεν είναι η κατάλληλη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης που ανακοινώνεται αύριο στο Οσλο, ενώ το 34% έχει αντίθετη άποψη, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa.

Μόνο στις τάξεις των οπαδών του συντηρητικού στρατοπέδου η υποψηφιότητα της Μέρκελ εξασφαλίζει μία ισχνή πλειοψηφία θετικών γνωμών, το 54%.

Η Αγγελα Μέρκελ θεωρείται υποψήφια για τον μεσολαβητικό της ρόλο στην κρίση στην Ουκρανία και διότι άνοιξε τις πόρτες της Γερμανίας τη στιγμή που η Ευρώπη ερχόταν αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση.

Ωστόσο, η στάση αυτή προκάλεσε την πτώση της δημοτικότητάς της στη Γερμανία, τη στιγμή που η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα κύμα 577.000 προσφύγων από τις αρχές του έτους, ενώ περιμένει 800.000 έως 1.000.000 μέχρι το τέλος του 2015.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η εφημερίδα προβάλλει το γεγονός ότι πολλοί γερμανοί πολίτες αντιμετωπίζουν επικριτικά τη στάση της καγκελαρίου απέναντι τους πρόσφυγες.

Όποιος έχει ανάγκη προστασίας, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος στην Γερμανία, δήλωσε η Μέρκελ

Όποιος έχει ανάγκη προστασία και προσπαθεί να διαφύγει από τον τρόμο, τους διωγμούς και τον πόλεμο, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος στην Γερμανία, επανέλαβε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι όποιος δεν έχει ανάγκη να του χορηγηθεί άσυλο πρέπει να εγκαταλείψει την Γερμανία.

«Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα οργανώσουμε αυτή την διαδικασία, θα την διαχειριστούμε και θα λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μιλώντας νωρίτερα απόψε σε κομματική συγκέντρωση στο Βούπερταλ και υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συνεργασία των διεθνών εταίρων, κάτι που απαιτεί χρόνο και ανέδειξε την ανάγκη η Γερμανία, στην δύσκολη στιγμή, να μην εγκαταλείψει αξίες όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η Καγκελάριος αποτέλεσε στόχο κριτικής πολλών εκ των στελεχών του κόμματός της, με παρατηρήσεις που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την παραβίαση των συνόρων, καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες προέρχονται από ασφαλείς χώρες, αλλά και την πρόκληση για τον πολιτισμικό χαρακτήρα της Γερμανίας ενόψει της αύξησης του μουσουλμανικού στοιχείου.

Νωρίτερα, ο Βαυαρός Πρωθυπουργός και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βαυαρία να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ανακόψει τη ροή των προσφύγων, ακόμη και να στείλει πρόσφυγες πίσω στην Αυστρία, παραβλέποντας ότι πρόκειται για αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο κ. Ζεεχόφερ επισήμανε ότι τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουν φθάσει στην Βαυαρία περισσότεροι από 225.000 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα η τοπική κυβέρνηση να έχει φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων της σε ό,τι αφορά την στέγαση και την φροντίδα τους. Αύριο, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του κρατιδίου θα συζητηθούν τα έκτακτα μέτρα που πιθανόν θα λάβει η Βαυαρία. «Το θέμα είναι η ένταξη, η παιδεία και η παιδεία. Επιπλέον θα έλθουν και μέτρα αυτοάμυνας προκειμένου να περιοριστεί η μετανάστευση, όπως η επιστροφή ανθρώπων στα σύνορα με την Αυστρία και η άμεση μεταφορά εντός της Γερμανίας νεοαφιχθέντων προσφύγων που ζητούν άσυλο», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση.

Η κυρία Μέρκελ πάντως επανέλαβε και κατά την χθεσινή συνέντευξή της στο ARD ότι δεν θα επιβληθεί πλαφόν στην είσοδο των προσφύγων, ενώ η αυστριακή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι αν η Βαυαρία καταφύγει σε μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν αύξηση των προσφύγων στα σύνορα, θα αναγκαστεί να αντιδράσει. «Μη ρεαλιστικό» χαρακτήρισε και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ανασυρόμενη γέφυρα, την οποία μπορούμε να σηκώσουμε», για να προσθέσει: «Να κλείσουμε τα σύνορα – κάποιος θα πρέπει να μας πει πώς υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Θα βάλουμε εκεί στρατό, με έτοιμες τις ξιφολόγχες;».

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ – ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη, Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: