Στην Άγκυρα για φροντιστήριο: Ξαφνική μετάβαση στην Τουρκία του Ναμί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αιφνιδιαστικό ταξίδι-αστραπή στην Άγκυρα πραγματοποίησε την Τετάρτη, ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί συνοδευόμενος από μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας. Λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων και με πολλά ανοικτά θέματα, με βασικό σε αυτή τη φάση του περιουσιακό, η διαπραγματευτική ομάδα κλήθηκε στην Τουρκία για τελευταίες οδηγίες. Η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται παραμονές εκλογών, δεν αφήνει το θέμα της Κύπρου χωρίς καθοδήγηση, ιδιαίτερα στα σημαντικά θέματα.

Ενόψει, λοιπόν, της έναρξης, σήμερα Παρασκευή, των εντατικών, το βασικό μήνυμα από την Άγκυραείναι η πρόταξη της θέσης για εξουδετέρωση ή σε μεγάλο βαθμό περιορισμό του δικαιώματος του νόμιμου ιδιοκτήτη στις περιουσίες. Ως επέκταση τούτου, και ο περιορισμός στο δικαίωμα της εγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Όπως ανέφερε και δημόσια ο Μουσταφά Ακιντζί, η τουρκική πλευρά αξιώνει πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και ζητά όπως αυτό διατυπωθεί ρητά σε κείμενο συμφωνίας.

Για τη μετάβαση της διαπραγματευτικής ομάδας στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος της «προεδρίας» του ψευδοκράτους,  Μπαρίς Μπουρτσού, είπε ότι ο κ. Ναμί συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και άλλους Τούρκους τεχνοκράτες, τους οποίους ενημέρωσε για τις τεχνικές πτυχές των συνομιλιών. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα και αναμετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Μπαρίς Μπουρτσού ανέφερε πως ο κ. Σινιρλίογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των συνομιλιών και επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας για μια διαρκή και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Είπε ακόμα ότι δεν πρέπει «να πάει χαμένη η τελευταία ευκαιρία» και υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά έχει «χαραμίσει μερικές ευκαιρίες στο παρελθόν και πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να κάνουν».

Σήμερα στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί στη διάρκεια της οποίας θα καθορίσουν το πρόγραμμα των εντατικών επαφών που θα έχουν εντός Νοεμβρίου. Με βάση τις αρχικές συνεννοήσεις, θα πραγματοποιηθούν έξι τουλάχιστον συναντήσεις( η πρώτη την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα). Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται ότι θα συζητηθεί και το περιουσιακό, ένα κεφάλαιο που απασχολεί εδώ και εβδομάδες τους δυο διαπραγματευτές. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Οζντίλ Ναμί έχουν συζητήσει σε αρκετές συναντήσεις του τα κριτήρια για το περιουσιακό χωρίς να υπάρχει σύγκλιση. Την περασμένη Δευτέρα οι συζητήσεις τους επί του κεφαλαίου αυτού ήταν ολοήμερες. Ξεκίνησαν στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκαν στις 6 το απόγευμα. Αυτή την εβδομάδα συζητήθηκε σε επίπεδο τεχνικής επιτροπής και η εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση λύσης.

Πανηγύρια στα κατεχόμενα για την Τουρκία

Με εκδηλώσεις στα κατεχόμενα οι Τ/κ γιόρτασαν χθες την “Ημέρα της Δημοκρατίας” και τα 92 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σε εκδήλωση στην κατεχόμενη Λευκωσία σε ομιλία του ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ αγωνίστηκε για τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας, μιας χώρας που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές και λόγω της ιστορίας της και των μοντέρνων αρχών της έχει πολλές προοπτικές στην περιοχή. “Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο” είπε ο κ. Ακιντζί αναφερόμενος σε λόγια του Ατατούρκ και είπε ότι η ειρήνη είναι σημαντική για την περιοχή προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

81.000 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΡΙΠΟΥ 81.000 φοιτητές έχουν εγγραφεί για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016 στα “πανεπιστήμια” στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί. Το “υπουργείο” παιδείας με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι από αυτούς 47.033 είναι από την Τουρκία, 21.982 υπήκοοι άλλων χωρών και 12.000 πολίτες της “ΤΔΒΚ”. Πέρυσι, είχαν εγγραφεί 74.000, 7.000 λιγότεροι από φέτος. Πέρυσι 41.928 ήταν οι φοιτητές από την Τουρκία, σε σύγκριση με 47.033 φέτος.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ εφημερίδα Aksam σε είδηση με τίτλο «Νέα δίκη για τη διεθνή κατασκοπία» αναφέρει ότι διαπιστώθηκε ότι θύλακες της Μυστικής Υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας παρακολουθούσαν και υπέκλεπταν πολλούς ξένους διπλωμάτες. Μεταξύ των ξένων διπλωματών, των οποίων οι συνομιλίες υποκλάπηκαν, είναι αυτοί της Ελλάδας και του Ιράν. Ο φάκελος της έρευνας «διεθνούς κατασκοπίας» άνοιξε με αφορμή το κατηγορητήριο 10.529 σελίδων του Εισαγγελέα της Πόλης .

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: