Στα 100 δις ευρώ κοντεύουν να φτάσουν τα “κόκκινα δάνεια”




Εκρηκτική είναι η αύξηση των κόκκινων δανείων από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα καθώς το 2009 έφταναν το 7% (περίπου 18 δισ. Ευρώ) και σήμερα έχουν φτάσει το 39,9%, αποκάλυψε το Mega στο βραδινό του δελτίο.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν, μάλιστα, ότι στο κλείσιμο του 2015 τα “κόκκινα” δάνεια θα έχουν φτάσει στα 100 δισ. ευρώ, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάκαμψης. Όπως προβλέπει η συμφωνία με τος δανειστές ο πήχης του ποσού των 300.000 ευρώ που αποτελούσε “ομπρέλα” για την πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών πάει πολύ πιο χαμηλά και με δεδομένη την επικείμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών το όριο προστασίας μπορεί να φτάσει το πολύ ως τις 150.000 ευρώ.

Πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για όσους βρίσκονται κοντά στο “κόκκινο”, με δεδομένο ότι λίαν συντόμως αίρεται η γενική ασυλία από τους πλειστηριασμούς. Στην πραγματικότητα οι τράπεζες θα κάνουν διευκολύνσεις κατά περίπτωση, “πατώντας” κατ’ αρχάς στις αποκαλούμενες εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή πόσα φτάνουν σε ένα νοικοκυριό για να ζει κάθε μήνα.

Οι “ευκολίες” περιλαμβάνουν μείωση επιτοκίου, περίοδο χάριτος, μετατροπή του στεγαστικού δανείου σε ενοίκιο, και “κούρεμα” αλλά μόνο για τις περιπτώσεις που το αρχικό δάνειο θα θεωρείται μη εισπράξιμο.

Σύμφωνα με το Mega, ενδεικτικό του πόσο δύσκολα γίνονται τα πράγματα είναι ότι με αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον αποκαλούμενο Κώδικα Δεοντολογίας, οι δανειολήπτες που θα έχουν αφήσει στις 15 Δεκεμβρίου απλήρωτο δάνειο για πάνω από 30 ημέρες, θα κινδυνεύουν εφεξής να δουν ακόμα και το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί, αν δεν προσέλθουν εντός ενός μήνα να ρυθμίσουν με την τράπεζα τους το χρέος τους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: