Συνάντηση Κέρι-Αμπάς για τον τερματισμό της βίας με το Ισραήλ




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχουν επαφές στο Αμάν αναζητώντας τρόπους τερματισμού της βίας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Η χθεσινή μόνο ημέρα σημαδεύτηκε από ταραχές στις οποίες 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Ο Κέρι πρόκειται να μεταβεί στη συνέχεια στα βασιλικά ανάκτορα για συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και η Παλαιστινιακή Αρχή υφίστανται τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας η οποία ανησυχεί για μια ενδεχόμενη γενικευμένη ανάφλεξη.

Εξάλλου, το ταξίδι του Κέρι στο Αμάν πραγματοποιείται την ώρα που η Ρωσία και η Ιορδανία, σύμμαχος των ΗΠΑ, κατέληξαν σε συμφωνία για τον συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε χθες στη Βιένη κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης για τη συριακή κρίση. Η επίσκεψη Κέρι στην Ιορδανία είχε προγραμματιστεί πριν από την ανακοίνωση αυτή.

Οι στρατιώτες απάντησαν με πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 65 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι και τέσσερις διασώστες, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Στη Δυτική Όχθη, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών κοντά στη Χεβρώνα.
Μια Ισραηλινή και οι δύο μικρές κόρες της τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη, όταν το όχημά τους επλήγη από τη ρίψη βόμβας μολότοφ.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αμάν, Ιορδανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: