Στο Ευαγγέλιο, στο Κοράνι και “πολιτικά” ορκίστηκαν οι βουλευτές, αύριο η εκλογή προέδρου, Δευτέρα οι προγραμματικές




Ορκίστηκαν, με τρεις, διαφορετικούς όρκους, οι 300 βουλευτές των οκτώ κομμάτων που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Πρώτα δόθηκε ο θρησκευτικός όρκος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ακολούθησε ο θρησκευτικός όρκος στο Κοράνι από δύο μουσουλμάνους βουλευτές και τέλος ο πολιτικός όρκος.

«Πολλές υπομονές», ήταν η ευχή του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου στους 300 βουλευτές που ορκίστηκαν.

Θρησκευτικό όρκο έδωσαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Ποταμιού που έδωσαν πολιτικό όρκο.

Εξαίρεση ήταν οι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι υπουργοί, Παιδείας Νίκος Φίλης που έψαλλε μάλιστα, Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής , ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Μιχελογιάννακης, η Λιάνα Κανέλη, από ΚΚΕ, καθώς και δυο βουλευτές του Ποταμιού η Κατερίνα Μάρκου και ο Ιάσων Φωτήλας.

Ο πρόεδρος του Σώματος ζήτησε από τους βουλευτές να είναι όλοι όρθιοι στην διάρκεια του πολιτικού όρκου κάτι που έπραξαν.

Οι δύο μουσουλμάνου βουλευτές Χουσεϊν Ιχμέτ από το ΣΥΡΙΖΑ και ο Ιλχάν Αχμέτ του Ποταμιού ορκίστηκαν στο Κοράνι. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά έδωσε πολιτικό όρκο.

Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπροσωπεύεται από 145 βουλευτές, η ΝΔ από 75, η Χρυσή Αυγή από 18, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) θα εκπροσωπείται από 17 βουλευτές, το ΚΚΕ έχει εκλέξει 15, το ΠΟΤΑΜΙ 11, οι ΑΝΕΛ 10 και η Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.

Στην συνεδρίαση προέδρευσε ο αρχαιότερος εκ των εκλεγέντων αντιπροέδρων, Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν και οι θέσεις του Α’ αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του Β΄ αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της Γ΄ αντιπρόεδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα).

Την Κυριακή, επίσης, στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικήσει το αξίωμα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.
Ο συντονισμός των υπουργείων ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, η προετοιμασία της ομιλίας του τη Δευτέρα στη Βουλή όπου θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις και η προετοιμασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει για την τριήμερη διαδικασία στη Βουλή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του πρωθυπουργού, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, θα καλυφθούν οι θέσεις του διευθυντή και του γραμματέα της Κ.Ο, καθώς επίσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος και των τριών αντιπροέδρων της Βουλής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: