Σε κίνδυνο οι ζωές Αμερικανών κομάντος στη Συρία, παραδέχεται ο Κάρτερ




Η απόφαση να αναπτυχθούν μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο έδαφος της Συρίας εντάσσεται σε μια στρατηγική με στόχο να μπορέσουν οι ντόπιες δυνάμεις να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο ασφαλώς θέτουν τις ζωές των στρατιωτών σε κίνδυνο, δήλωσε χθες Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

«Ο ρόλος μας και η στρατηγική μας έχουν στόχο να καταστήσουν ικανότερες τις ντόπιες δυνάμεις, αλλά θέτει αυτό δυνάμεις των ΗΠΑ σε κίνδυνο; Το κάνει, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», είπε ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Φέρμπανκς, στην Αλάσκα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ιράκ ενώ συμμετείχε σε μια αποστολή της οποίας ηγούνταν Κούρδοι με στόχο την απελευθέρωση ομήρων των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Ο Κάρτερ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αναπτυχθούν και άλλες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στη Συρία εάν οι πρώτες αποστολές είναι επιτυχείς.

«Θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε, να οικοδομούμε πάνω σε ό,τι φέρνει αποτέλεσμα», είπε ο Άστον Κάρτερ. «Καθώς σκεφτόμαστε νέες μεθόδους και… εκμεταλλευόμαστε νέες ευκαιρίες για να υποστηρίξουμε ικανές [δυνάμεις] και να κινητοποιήσουμε δυνάμεις θα το εξετάσουμε, [και] θα κάνουμε εισηγήσεις στον πρόεδρο» των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι η στρατηγική της στη Συρία “δεν έχει αλλάξει” παρά την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική των ΗΠΑ στη Συρία «δεν έχει αλλάξει» παρά την αποστολή για πρώτη φορά ενός σώματος των ειδικών δυνάμεων στη συριακή επικράτεια.

«Η στρατηγική μας στη Συρία δεν άλλαξε» επιβεβαίωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Μπαράκ Ομπάμα, γνωστοποιώντας ότι οι στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στο πεδίο και θα είναι «λιγότεροι από 50», δεν θα έχουν «μάχιμες αποστολές».

«Η καρδιά της στρατιωτικής μας στρατηγικής στη Συρία είναι να ενισχύσουμε τις τοπικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος, στην χώρα τους» προσέθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς επανειλημμένα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας αύξησης του αριθμού των στρατιωτικών στο έδαφος της Συρίας, ο Έρνεστ δεν το απέκλεισε.

«Δεν θέλω να προβλέψω το μέλλον» υπογράμμισε.

«Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι (αυτοί οι στρατιωτικοί) θα αντιμετωπίσουν πραγματικούς κινδύνους» συνέχισε και υπογράμμισε ότι θα «φέρουν τον (κατάλληλο) εξοπλισμό για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».

Ο Τζος Έρνεστ απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα σχετικά με το διάστημα που θα παραμείνουν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στη Συρία.

«Δεν θα περιέγραφα (αυτήν την αποστολή) ως μόνιμη» σημείωσε και προσέθεσε ότι δε βρίσκεται σε θέση να δώσει «μια ημερομηνία» για το πότε οι ενδέχεται να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσινγκτον, Φέρμπανκς, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: