Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μεσόγειο – Τους ζητούν δακτυλικά αποτυπώματα…




Περισσότεροι από 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε βάρκες και φουσκωτά διασώθηκαν χθες σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από αυτούς τους 1.830 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 717 διασώθηκαν από ένα πλοίο της ακτοφυλακής, ενώ ένα άλλο διέσωσε 115.

Ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού διέσωσε εξάλλου 117 ανθρώπους.

Στις επιχειρήσεις αυτές μετείχαν και δύο ξένα πολεμικά πλοία, ένα ιρλανδικό, το Samuel Beckett, το οποίο διέσωσε 242 ανθρώπους και το βρετανικό Enterprise, το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή δύναμη Eunavfor Med, το οποίο διέσωσε συνολικά 639 πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 430.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο, ενώ σχεδόν 2.750 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σχεδόν 310.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα και 121.000 στην Ιταλία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 11 Σεπτεμβρίου από τον διεθνή οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη. Εξάλλου 2.166 έχουν φτάσει στην Ισπανία και 100 στη Μάλτα.

Μια νέα φάση στον αγώνα κατά των διακινητών στην Μεσόγειο θα ξεκινήσει αύριο, επιτρέποντας στα πλοία που ανήκουν στη δύναμη Eunavfor Med να επεμβαίνουν στα διεθνή ύδατα.

Τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν εφεξής να επιχειρούν κατά των διακινητών, υπό τον όρο όμως ότι παραμένουν εντός διεθνών υδάτων και ότι δεν εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και η καταγραφή των προσφύγων θα αποκλείσει την έλευση τρομοκρατών στην Ευρώπη, δηλώνει ο Φρανς Τίμερμανς

Η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και η καταγραφή όλων των προσφύγων που φθάνουν στο έδαφος της Ευρώπης θα αποτρέψει τη διάπραξη επιθέσεων από εξτρεμιστές, έκρινε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιδρώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αντέτεινε πως είναι πιο πιθανό ο οποιοσδήποτε εξτρεμιστής να προσπαθήσει να μπει στην ΕΕ με πλαστό διαβατήριο και όχι πληρώνοντας διακινητές για να διακινδυνεύσει το ιδιαίτερα επισφαλές θαλάσσιο ταξίδι ως την Ευρώπη και τον πιθανό εντοπισμό του από τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών εάν βελτίωνε την προστασία των εξωτερικών της συνόρων και εξασφάλιζε πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπατρίζονται.

Ο Τίμερμανς, ερωτηθείς πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εισέλθουν εξτρεμιστές στην ΕΕ κρυμμένοι μέσα στη ροή των προσφύγων και δεν θα απειλήσουν την Ευρώπη, όπως υποστηρίζουν οι αρχές σε ορισμένα κράτη, είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου πως αρκεί «απλά η λήψη αποτυπωμάτων των ανθρώπων κατά την άφιξή τους».

«Εάν γίνει σωστά, θα μπορούν να εντοπιστούν οι τρομοκράτες. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα εναντίον όλων των προσφύγων από παντού, (σ.σ.: υποστηρίζοντας ότι) “τρομοκράτες θα έλθουν ανάμεσά τους”», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτή είναι η σαθρότερη δικαιολογία που χρησιμοποιεί κανείς για να μην αναλάβει τις διεθνείς του ευθύνες», συνέχισε ο Τίμερμανς. «Εάν κάνουμε τη δουλειά μας και εξασφαλίσουμε ότι μόλις φθάνουν οι άνθρωποι θα γίνεται λήψη των αποτυπωμάτων τους και αναγνώρισή τους, τότε το πρόβλημα δεν θα υπάρχει».

Ο Τίμερμανς πρόσθεσε πάντως ότι δεν πιστεύει ότι εξτρεμιστές θα μπουν στη ροή των προσφύγων εάν γνωρίζουν ότι θα τους πάρουν αποτυπώματα κατά την άφιξή τους. Η καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ είναι σε τελευταία ανάλυση το καλύτερο μέτρο ασφαλείας, επισήμανε μιλώντας ενώπιον της εκτελεστικής επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όμως ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είπε στους δημοσιογράφους πως θεωρεί απίθανο εξτρεμιστές να προσπαθήσουν να φθάσουν στην ΕΕ κάνοντας τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να εξαπολύσουν επιθέσεις.

«Ένας τρομοκράτης θα ήταν πολύ ηλίθιος εάν, αντί να έλθει με ένα όλο το δυνατόν πιο πειστικά φτιαγμένο πλαστό διαβατήριο με αεροπλάνο στην Ευρώπη, μέσω ενός νόμιμου καναλιού, πλήρωνε χιλιάδες δολάρια σε διακινητές για να επιβιβαστεί σε ένα πλεούμενο που μπορεί να βουλιάξει, και κατόπιν έφθανε σε ένα κέντρο υποδοχής όπου θα του έπαιρναν αποτυπώματα, και μετά άρχιζε να περπατάει και να περνάει διάφορα σύνορα… για να φθάσει τελικά» στον στόχο του, εξήγησε ο Γκουτέρες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε μια συνέντευξή της η οποία μεταδόθηκε το Σαββατοκύριακο ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο — μια κρίση που όπως σημείωσε «δοκιμάζει το σθένος της Ευρώπης».

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρώμη, Italy, Γενεύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: