Δούρου: Εξτρεμισμός και ξενοφοβία απειλούν την κοινωνική συνοχή




Την ανάγκη αποτελεσματικής δραστηριοποίησης των τοπικών αρχών κατά του ρατσισμού και του εξτρεμισμού, επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της 29ης Συνόδου της Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κ. Δούρου χαρακτήρισε το ζήτημα «κρίσιμο», γιατί όπως είπε, θίγει τις βασικές οικουμενικές αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, που δοκιμάζονται σκληρά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης υπό την πίεση ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος που δημιουργεί κύματα ξεριζωμένων προσφύγων.

Είναι παράλληλα επείγον, γιατί απειλεί την κοινωνική συνοχή, μέσα από την άνοδο εξτρεμιστικών οργανώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Υπογράμμισε ότι στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού οι νέοι και οι νέες βλέπουν την ΕΕ πιο πλούσια και πιο οργανωμένη από ποτέ να κλείνει τα μάτια.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση. Πρώτον, την επεξεργασία αποτελεσματικών στρατηγικών στην κατεύθυνση της πρόληψης – όπως ορθά τονίζεται στην έκθεση και δεύτερον, την σοβαρή ευθύνη ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων λόγω της εγγύτητάς τους στους πολίτες.

»Ας κάνουμε όμως την υιοθέτηση αυτού του κειμένου, που θα μείνει ευχολόγιο αν δεν συνοδευτεί από την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, το πρώτο βήμα στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανύσουμε κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Γιατί συζητήσεις έχουμε κάνει αρκετές. Τώρα χρειάζεται δράση και όχι πια λόγια», τόνισε, κλείνοντας την παρέμβασή της η Περιφερειάρχης.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: