Παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών εντοπίζει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ




Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την άνοδο του αντισημιτισμού στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ κατήγγειλε τη θρησκευτική καταπίεση από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ.
Αυτά αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην έκθεσή του για τις «θρησκευτικές ελευθερίες» σε σχεδόν 200 χώρες το 2014, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται εκτενώς στο ΙΚ, κατηγορώντας το για «βάρβαρους διωγμούς» εναντίον μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, όπως οι χριστιανοί στη Συρία και στο Ιράκ.

Η έκθεση περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση σε χώρες όπως η Κίνα και το Ιράν, αλλά και σε σουνιτικές χώρες, όπως η σύμμαχος των ΗΠΑ Σαουδική Αραβία, αλλά και στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι «το καλοκαίρι του 2014, στη Γαλλία και στη Γερμανία καταγράφηκε ένα κύμα εκδηλώσεων εναντίον του Ισραήλ που έφτασαν στα όρια του αντισημιτισμού».

Η αμερικανική διπλωματία αναφέρεται στις διαδηλώσεις, κυρίως στο Παρίσι, εναντίον του Ισραήλ και των Εβραίων, κατά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς το καλοκαίρι του 2014.

«Το να γίνεται κριτική στην πολιτική μιας χώρας είναι δικαιολογημένο. Αποτελεί μέρος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών», έκρινε ο Αμερικανός πρεσβευτής αρμόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ντέιβιντ Σάπερσταϊν.

Όμως, επιχειρηματολόγησε ο ίδιος διπλωμάτης, εκεί που «ξεπερνιέται το όριο είναι όταν (διάφορες πολιτικές) οργανώσεις λένε πως το κράτος του Ισραήλ είναι παράνομο, ότι δεν έχει το δικαίωμα να υπάρχει».

Η έκθεση κάνει λόγο περί μεγάλης «αύξησης του αντισημιτισμού στη δυτική Ευρώπη το 2014», σε βαθμό που «εγείρεται το ερώτημα της βιωσιμότητας των εβραϊκών κοινοτήτων σε ορισμένες χώρες».

Η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κοινότητα Εβραίων στην Ευρώπη.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για μια αύξηση που ξεπερνά το 100% στις αντισημιτικές ενέργειες το 2014 εν σχέσει με το 2013 και τον διπλασιασμό της μετανάστευσης Εβραίων της Γαλλίας στο Ισραήλ.

Για πρώτη φορά στην έκθεσή του για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η διπλωματία των ΗΠΑ εκφράζει έντονη ανησυχία για ενέργειες τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ΙΚ η Σεμπάμπ της Σομαλίας και η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.

Στα εδάφη «υπό τον έλεγχό τους, υπάρχουν δύο επιλογές, ο προσηλυτισμός ή ο θάνατος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικώ Τζον Κέρι.

Στις περιοχές που κατέχει το ΙΚ ειδικά «ολόκληροι πληθυσμοί που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες έγιναν στόχοι σφαγών. Νέα κορίτσια έγιναν σκλάβες», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Στο Ιράκ ειδικά «υπήρχε χριστιανική κοινότητα εδώ και 1.600 χρόνια», στους ναούς της οποίας οι καμπάνες «σήμερα σιωπούν», ανέφερε ο Σάπερσταϊν.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: