Παραδέχεται η CIA υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του επικεφαλής της




Την υποκλοπή προσωπικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων του διευθυντή της, Τζον Μπρέναν, παραδέχτηκε η CIA, κάνοντας λόγο για «πειρατεία».

Η CIA παραδέχτηκε την υποκλοπή μετά τη δημοσίευση από τον ιστότοπο WikiLeaks εγγράφων που δείχνουν να προέρχονται από τον προσωπικό του λογαριασμό του Μπρέναν.

«Ουδεμία ένδειξη υπάρχει ότι τα έγγραφα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα», η CIA σε ανακοίνωσή της.

Στον ιστότοπο WikiLeaks δημοσιεύθηκαν έξι έγγραφα που φέρεται ότι προέρχονται από το προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του επικεφαλής των αμερικανών κατασκόπων. Τα έγγραφα χρονολογούνται από το 2007 έως το 2009, δηλαδή πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της CIA το 2013.

Μεταξύ των εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα: ένα ερωτηματολόγιο περίπου 50 σελίδων το οποίο υποτίθεται ότι συμπληρώθηκε από τον Μπρέναν το 2008, κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ελέγχου των πεπραγμένων του για να του επιτραπεί να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Τότε ο Μπρέναν εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το βιογραφικό του το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η CIA. Ο ιστότοπος WikiLeaks αναφέρει από την πλευρά του ότι ο Μπρέναν ήταν τότε επικεφαλής της εταιρίας The Analysis Corporation (TAC), η οποία ειδικεύεται στη συλλογή πληροφοριών.

Στα υποκλαπέντα στοιχεία περιλαμβάνονται και πολλές προσωπικές πληροφορίες και τα στοιχεία επικοινωνίας συνεργατών του Μπρέναν, όπως ο τηλεφωνικός αριθμός που φέρεται ότι ανήκει στον Τζορτζ Τένετ, διευθυντή της CIA μεταξύ 1994 και 1997.

Ο ιστότοπος ανήρτησε επίσης δύο έγγραφα που προέρχονται από κοινοβουλευτικές συζητήσεις με θέμα τα βασανιστήρια και χρονολογούνται από το 2008. Το πρώτο είναι αντίγραφο μιας πρότασης νόμου που εξεταζόταν τότε στη Γερουσία και αφορούσε τις μεθόδους που πρέπει να απαγορευτούν, όπως ο εικονικός πνιγμός. Το δεύτερο είναι μια επιστολή που αποδίδεται σε αξιωματούχο κοινοβουλευτικής επιτροπής που ζητεί να απαγορευτούν ορισμένες ανακριτικές μέθοδοι.

Δημοσιεύτηκε επίσης ένα fax του 2008 που αναφέρεται λεπτομερώς σε δικαστική διαμάχη μεταξύ της TAC και της CIA.
Ο Μπρέναν είχε εργασθεί για τη CIA μεταξύ του 1980 και του 2005. Μετά τη δραστηριοποίησή του στον ιδιωτικό τομέα, εργάσθηκε για τον Λευκό Οίκο από το 2009 έως το 2013 ως σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την εσωτερική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η δημοσιοποίηση αυτή έρχεται στο φως μερικές ημέρες αφότου ένας χάκερ δήλωσε στην εφημερίδα New York Post ότι εισχώρησε στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του διευθυντή της CIA.

Οι ΗΠΑ σημαδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από μεγάλες ηλεκτρονικές πειρατείες επίσημων στοιχείων. Το 2010 ο ιστότοπος είχε διαρρεύσει 500.000 απόρρητα έγγραφα του τομέα της άμυνας για το Ιράκ και το Αφγανιστάν και 250.00 διπλωματικά έγγραφα.

Τον Ιούλιο, η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποκαλύψει ότι τα προσωπικά δεδομένα 21,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν σε κάποια στιγμή αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου για τα πεπραγμένα τους, είχαν υποστεί ηλεκτρονική πειρατεία.

Υψηλόβαθμοι Aμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν πρόσφατα ότι δεν προστατεύουν σωστά τις ευαίσθητες πληροφορίες που περιέρχονται στην κατοχή τους.

Ο πρώην αρχηγός της CIA Ντέιβιντ Πετρέους παραδέχτηκε την ενοχή του για τη διοχέτευση άκρως απόρρητων εγγράφων στην ερωμένη του.

Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016, επικρίνεται έντονα από τους Ρεπουμπλικανούς γιατί είχε χρησιμοποιήσει αποκλειστικά έναν ιδιωτικό διακομιστή και μια ιδιωτική ηλεκτρονική διεύθυνση όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, αντί για τον επίσημο και ασφαλή λογαριασμό της.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: