Όλο και πιο περίπλοκο γίνεται το παιχνίδι στη Συρία




Γράφει ο The Realist

Σε καθημερινή βάση οι εξελίξεις στη Συρία περιστρέφονται γύρω από τις ρωσικές επιχειρήσεις και την κόντρα της Μόσχας με το συνασπισμό δυνάμεων που επιχειρούν στη Συρία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρόλα αυτά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο εσωτερικό της δοκιμαζόμενης από τον εμφύλιο και την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος, χώρας διεξάγεται ένα έντονο  διπλωματικό και επιχειρησιακό παιχνίδι με προεκτάσεις που ξεπερνούν τα όρια της Συρίας και έχουν να κάνουν με την ευρύτερη γεωπολιτική αναδιάταξη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναλυτών με βαθιά γνώση των εξελίξεων στο εσωτερικό της Συρίας, αντιδρώντας στην εμπλοκή της Ρωσίας στη διαμάχη του καθεστώτος Άσαντ με την αντιπολίτευση, η Σαουδική Αραβία θα προμηθεύσει στις αμέσως επόμενες ημέρες με αντιαρματικά συστήματα τύπου TOW, αμερικανικής κατασκευής, αντικαθεστωτικές ομάδες, τα οποία θα περάσουν στο συριακό έδαφος μέσω Τουρκίας και Ιορδανίας. Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές,  είναι θανάσιμα για τα ξεπερασμένης τεχνολογίας άρματα μάχης, ρωσικής προέλευσης, που διαθέτει το καθεστώς Άσαντ. Οι δυνάμεις που είναι αποδέκτες αυτών των συστημάτων έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους σε χώρες όπως το Κουβέϊτ, το Κατάρ, η Τουρκία, και η Σαουδική Αραβία.

Οι σχέσεις της Μόσχας με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν είναι καθόλου καλές, παρά την προσπάθεια προσέγγισης που έγινε από το Κρεμλίνο σε πρόσφατες συναντήσεις ανώτερου επιπέδου αξιωματούχων των δυο χωρών με τον ίδιο το Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημαντική επίσης είναι η εξέλιξη των ρίψεων από αέρος πολεμικού υλικού προς τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που άρχισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και θυμίζει τη στρατηγική που εφαρμόστηκε στη Βοσνία τη δεκαετία του 1990. Οι ρίψεις γίνονται σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και την Ιορδανία.

Οι πληροφορίες αυτές που προέρχονται από πολύ σοβαρούς αναλυτές στα εμπλεκόμενα κράτη και όχι μόνο, καθιστούν σαφές ότι με αφορμή των εμφύλιο στη Συρία, έχει ξεκινήσει ένα πολύ σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι το οποίο έχει να κάνει με το πώς θα δείχνει στο μέλλον η κρίσιμη για τις παγκόσμιες εξελίξεις περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: