Οδοιπορικό στα πανέμορφα Λεύκαρα




Λάρνακα: Τα Λεύκαρα είναι κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας και βρίσκονται στις νότιες παρυφές και τους πρόποδες του βουνού Σωτήρα της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο περίπου 584 μέτρων. Απέχουν 43 χιλιόμετρα από την Λάρνακα, 50 χιλιόμετρα από την Λευκωσία και 50 χιλιόμετρα από την Λεμεσό.

Τα Πάνω και Κάτω Λεύκαρα, δυο εντελώς χωριστά και ανεξάρτητα μεταξύ τους χωριά, αλλά με κοινή κι αλληλένδετη πολιτιστική υπόσταση, γειτονεύουν με τον νεολιθικό συνοικισμό της Χοιροκοιτίας και το μοναστήρι του Αγίου Μηνά.

Είναι γνωστά για τη Λαϊκή Αρχιτεκτονική, την Αργυροχοΐα και το «Λευκαρίτικο», ένα κέντημα που έχει επιδείξει η κεντητική τέχνη και η λαϊκή παράδοση στην Κύπρο, Όλα τα σχέδια του κεντήματος, είναι εμπνευσμένα από τη φύση το περιβάλλον και παίρνουν ιδιαίτερη μορφή με το συνδυασμό των βελονιών. Το όνομά Λεύκαρα προέρχεται από το λευκό χρώμα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων των γύρω βουνών.

Το ξηρό και υγιεινό κλίμα, η φιλοξενία των κατοίκων, η σπάνια ομορφιά του τοπίου και η παράδοση του είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τα Λεύκαρα.

Φωτογραφία: Αντρέας Λαζάρου, Φιλελεύθερος
Φωτογραφία: Αντρέας Λαζάρου, Φιλελεύθερος

Τα Λεύκαρα έχουν αναπτυχθεί πολύ. Με βάση έρευνας είναι ένα από τα δέκα πιο γραφικά χωρία της Ευρώπης. Οι νέοι επιστρέφουν πίσω στο χωρίο και προσπαθούν να δώσουν μια νέα πνοή στο χωριό. Και τώρα με την επαναλειτουργία του κέντρου νεότητας και τις εκδηλώσεις που οργανώνουν γίνεται ολοένα και καλύτερο. Το καλοκαίρι γίνεται μεγάλο φεστιβάλ προς τιμή του Δεκαπενταύγουστου με πολλές εκδηλώσεις, θέατρα και χώρους.
Από συγκοινωνιακής απόψεως, τα Κάτω Λεύκαρα συνδέονται στα βορειοδυτικά με το γειτονικό χωριό Πάνω Λεύκαρα γύρω στο 1 χιλιόμετρο, στα νοτιοδυτικά με το χωριό Κάτω Δρυς στα 4 χιλιόμετρα και στα νοτιοανατολικά με τον νέο δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού και τον Σταθμό Σκαρίνου στα 8 χιλιόμετρα.

Αναφορά στα Λεύκαρα γίνεται στο έργο του χρονογράφου Λεοντίου Μαχαιρά ως τόπος γέννησης του αγίου Νεοφύτου (1134 – 1219). Το σπίτι όπου ο άγιος Νεόφυτος συναντήθηκε με τη μέλλουσα γυναίκα του πριν φύγει για να γίνει μοναχός, αποτελούμενο από ένα δωμάτιο, υπάρχει ακόμη ως μέρος μιας νεότερης οικίας, ενώ ο απ’ έξω δρόμος φέρει το όνομα του αγίου.

Από τα Λεύκαρα κατάγεται και η πρώτη Κυπρία επιστήμονας, η Άννα Τιγγιρίδου. Σπούδασε οδοντιατρική στην Οδοντιατρική Σχολή στο Παρίσι και άσκησε το επάγγελμα της οδοντιάτρου αρχικά στην Λάρνακα και μετά στα Λεύκαρα μέχρι τα γηρατειά της.

Σήμερα στα Λεύκαρα ο επισκέπτης, μπορεί να περπατήσει στα δρομάκια απολαμβάνοντα την παραδοσιακή κυπριακή αρχιτεκτονική, ψωνίζοντας από τα μικρά τοπικά μαγαζάκια, να επισκεφθεί το ξωκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Αγίου Τιμοθέου της Αγίας Μαρίνας του Αγίου Γεωργίου και την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και τελειώνοντας με την απόλαυση της κυπριακή κουζίνα στα ταβερνάκια του χωριού. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού αναβάθμισαν τα παραδοσιακά τους σπίτια σε ξενώνες διαμονής, για την φιλοξενία, σε όσους το επιθυμούν σε λογικές τιμές.

Γράφει – Φωτογραφίες: Αντρέας Λαζάρου – www.philenews.com

Φωτογραφία: Αντρέας Λαζάρου, Φιλελεύθερος
Φωτογραφία: Αντρέας Λαζάρου, Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: