“O Ολάντ με έπεισε να συμβιβαστώ”, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας




H Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα όπως έκανε πάντα, με έργα «και όχι απλώς στα λόγια», όπως σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν στην διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός με την κρίση. Χρειαζόταν κουράγιο να διαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας σε όλη την ιστορία μας, γιατί έχουμε κοινές άξιες. Μετά από αυτή τη φάση, που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, με την σύναψη της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην συνομιλία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε σήμερα το πρωί, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ήρθα εδώ με επιχειρηματίες που θέλουν να που θέλουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα, ώστε να έρθει η ανάπτυξη. Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, η αλληλεγγύη δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια», σημείωσε ο Φρ. Ολάντ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κοινή αγορά με κοινό νόμισμα, είναι δημοκρατία, ανάπτυξη… Αυτή την Ευρώπη θέλουμε και γι’ αυτό η Ελλάδα μπήκε η ευρώ για να μετέχει σε μια Ευρώπη άξιων», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο και για το μεταναστευτικό, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την δική μας σε αυτή την δοκιμασία:

«Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά αλλά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ… Η Γαλλία δεν θα αφήσει μόνη την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία, είναι θέμα ανθρωπιάς και θέμα ασφάλειας».
Δεν έλειψε επίσης η αναφορά στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Γαλλία, με τους 42 νεκρούς.

«Η χαρά μου θα ήταν πλήρης, αν δεν είχε συμβεί τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία…παρά τη μεγάλη μας χαρά, είμαστε βαθιά θλιμμένοι» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κινητοποιούνται
Μήνυμα για την συνοχή και την Δημοκρατία.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας, που βρίσκεστε στην Ελλάδα, σε επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή» δήλωσε από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Φρ. Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είπατε χθες κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία. Η δημιουργική συνεργασία μας λαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αφορά το χάρτη της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες και αρχές, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν συνοχή και δημοκρατία πρέπει να δώσουν κοινό αγώνα για την αλλαγή της σημερινής Ευρώπης. Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη για δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Πρέπει να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιέςΤο μήνυμα της παρουσίας σας εδώ είναι να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή και η Δημοκρατία στην Ελλάδα, για να ζήσουν οι επόμενες γενιές σε μια καλύτερη Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Οι κρίσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και η Ελλάδα να μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας κατά την συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτή τη στιγμή με τον Γάλλο πρόεδρο.

Πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε επίσης την υπογραφή της κοινής διακήρυξης συνεργασίας με την Γαλλία, ο Αλ. Τσίπρας.
Είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αποκαθιστώντας την πολιτική σταθερότητα, γαι την οποία κρίσιμη είναι η κοινωνική συνοχή πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας «Υπογράψαμε συμφωνία που θα τηρήσουμε και όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της».

Φθάνοντας χθες στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος- ο οποίος στήριξε σθεναρά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κατά την διάρκεια των δραματικών διαπραγματεύσεων της χώρας το καλοκαίρι- έκανε εκ νέου αναφορά στο επίμαχο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

«Περάσαμε ένα αναγκαίο ορόσημο στις 13 Ιουλίου με τη συμφωνία (για το μνημόνιο). Τώρα υπάρχουν άλλα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της επαναδιαπραγμάτευσης για το χρέος, όχι μόνο σε σχέση με το ύψος τους χρέους, αλλά και σε σχέση με τα επιτόκια. Αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση για αυτό το σημαντικό ζήτημα, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης», δήλωσε ο Ολάντ.

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Παρασκευή περιλαμβάνει επίσκεψη στην Πρεσβεία της Γαλλίας, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, διευρυμένες συνομιλίες και κοινή συνέντευξη Τύπου, ομιλία στη Βουλή, περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του και της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Επίσης, θα λάβει μέρος σε εκδήλωση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας στη Γαλλική Σχολή Αθηνών και θα επισκεφθεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών “Κοραλλία”.

Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επίσημη τελετή υποδοχής.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM.

Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παυλόπουλος, αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Αναφέρθηκε στην συμβολή της χώρας και του ελληνικού λαού στην υποδοχή των προσφύγων και σημείωσε ότι «πρέπει το προσφυγικό να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Ζήτησε δε να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Τελευταίο θέμα που έθεσε ήταν η επίλυση του κυπριακού, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ενιαία αυτονομία και κυριαρχία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση.

Κλείνοντας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Ολάντ: « Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».

Ο Πρόεδρος Ολάντ στην απάντησή του επισήμανε ότι στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και έθεσε το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει» και ζήτησε να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της η Ελλάδα.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία.

«Η επίσκεψή μου είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη». Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ’ αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη κατευθείαν από το αεροδρόμιο συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό. Στο μνημείο τον υποδέχθηκε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους από άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια κατέθεσε στέφανο και τήρησε ενός λεπτού σιγή. Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό και αποχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο.

Τον Φρανσουά Ολάντ συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του.

Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος καθώς και μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα.

Σπ. Γκουτζάνης – Δ. Κατσιμεντέ, ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: