Ο Κοτζιάς στη Λευκωσία σε “κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό”




Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 26 έως και τις 28 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε μία κρίσιμη συγκυρία που, όπως αναφέρουν στο ΚΥΠΕ έγκυρες πληροφορίες από το ΥΠΕΞ στην Αθήνα, όσα φαίνεται πως συζητούνται τώρα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού «είναι στην προμετωπίδα των θέσεων που έχει εκφράσει και που απασχολούν τον Υπουργό».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο κ. Κοτζιάς είναι «απολύτως ενήμερος» για την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, έχει ενημερωθεί από την κυπριακή πλευρά για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για εγγυημένες πλειοψηφίες, μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και άλλες, και είναι έτοιμος κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία να αναφερθεί και ο ίδιος σε αυτές τις δυσκολίες.

Εν τω μεταξύ, η Αθήνα εκτιμά πως παρά τα όποια εμπόδια στη διαπραγμάτευση, τα οποία παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν και αναμενόμενα, φαίνεται πως «πάει να καρποφορήσει η προσπάθεια στο θέμα των εγγυήσεων, καθώς και σε όσα σχετικά είναι στην προμετωπίδα των θέσεων του Υπουργού».

Εκείνο που, κατά τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα υπογραμμίσει ιδιαίτερα κατά την επίσκεψή του στη Κύπρο ο κ. Κοτζιάς, είναι πως είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι η απαίτηση για τερματισμό του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων στη Κύπρο, είναι ταυτόσημη με την απαίτηση για αποχώρηση «και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη από το νησί».

Όπως είπε και στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της ελληνικής Κυβέρνησης στη Βουλή, «λύση του Κυπριακού με συνεχιζόμενη παρουσία κατοχικών δυνάμεων στη Κύπρο δεν νοείται.

Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν πρόσφατα κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Κύπρου και αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη Λευκωσία.

Όπως έχει ενημερωθεί το ΚΥΠΕ, κατά το πρώτο διήμερο της επίσκεψής του, 26 και 27 Οκτωβρίου, ο κ. Κοτζιάς θα έχει επαφές με όλην την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου. Θα συναντηθεί και θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ενώ θα δει όλους μαζί, λόγω περιορισμένου χρόνου, τους εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων, προσφυγικών σωματείων, αντιστασιακούς, κ.λπ.

Την τρίτη μέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, και θα αναχωρήσει για Αθήνα το ίδιο απόγευμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: