Ο Αναστασιάδης στο Πεκίνο: Ανακοίνωσε δημιουργία 15 κέντρων για χορήγηση βίζας σε Κινέζους




ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΥΠΕ – XINHUA – ΠΕΚΙΝΟ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Κύπρος θα προχωρήσει στη δημιουργία 15 εξουσιοδοτημένων κέντρων για εξέταση αιτήσεων θεωρήσεως εισόδου σε πόλεις της Κίνας όπου δεν υπάρχει κυπριακή διπλωματική ή προξενική αρχή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, για τον σκοπό αυτό η Κύπρος έχει επιλέξει ένα ιδιώτη παροχέα, μέσω διαγωνισμού υποβολής προσφορών. Τα κέντρα θα αρχίσουν να λειτουργούν μετά την υπογραφή συμφωνίας ΕΕ-Κίνας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων.

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την πιο πάνω εξέλιξη ως ένα πρακτικό μέτρο για να καταστεί ευκολότερο για τους Κινέζους τουρίστες και επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Κύπρο.

Είπε ακόμα ότι η Κύπρος έχει τις πόρτες της ανοιχτές σε κινεζικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν και ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει ελκυστικά οφέλη και ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες.

«Στόχος μας είναι να η διαρκής υποστήριξη της ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας, ιδίως στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών,” είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους Κινέζους επενδυτές σε πολλούς οικονομικούς τομείς, όπως η ναυτιλία, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η ηλεκτρική ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, οι μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ, τα κέντρα υγείας και αποκατάστασης, τα θεματικά πάρκα, ο τουρισμός και η βιομηχανία φιλοξενίας, η ανάπτυξη γης, οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, η εκπαίδευση, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και φυσικά, ο τομέας της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων.

Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί στενά με την Κίνα, τις χώρες της Ασίας και τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την πρωτοβουλία της Κίνας «Δρόμοι του Μεταξιού».

Τόνισε ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση με επιτυχία των στόχων και των αξιών του «Δρόμου του Μεταξιού της Ναυτιλίας», αφού αποτελεί βασικό νησί διέλευσης των Δρόμων του Μεταξιού για την Εμπορική Ναυτιλία.

Χαιρέτισε παράλληλα την πρωτοβουλία “One Belt and One Road” ως ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο καλύπτει μια γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Ασία προς την Ευρώπη.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της ΕΕ με μοναδική γεωγραφική θέση, που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μια ισχυρή εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που κλήθηκε να λάβει μέρος στις συνόδους της Πρωτοβουλίας στις 15-16 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στο Πεκίνο θα ανταλλάξει απόψεις με Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και Κίνας, καθώς και για τα τρέχοντα περιφερειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος και η Κίνα απολαμβάνουν εξαιρετικές και εγκάρδιες σχέσεις σε όλους τους τομείς από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων τους το 1971. Επιπλέον, πρόσθεσε, οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες και έχουν καθιερώσει την αμοιβαία κατανόηση σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

«Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η επίσκεψη ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα μου από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Ο στόχος της επίσκεψής μου είναι, όχι μόνο να επιβεβαιώσει τις εξαιρετικές πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και η Κύπρου, αλλά και να ενισχύσει και να τις εμβαθύνει περαιτέρω», είπε ο Αναστασιάδης

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αναμένεται να έχει πολύ παραγωγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο, Li Yuanchao.

(ΚΥΠΕ-Xinhua/ΘΝΕ/ΜΑΝ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: