Ντομπρόβσκις: “Κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων χωρίς ανακεφαλαιοποίηση”




O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις, προειδοποίησε, για μία ακόμη φορά, πως αν δεν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων.

Ο Ντομπρόβσκις εξέφρασε την εν λόγω προειδοποίηση μετά την συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τόνισε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την Ημερησία, τέσσερις μέρες πριν ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ δήλωσε ανώνυμα ότι τα αποτελέσματα των stress test για τις συστημικές τράπεζες ήταν καλύτερα των αναμενομένων.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταφέρουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών όπως αυτές προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress test. Μία τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει το ενδεχόμενο κουρέματος των ομολογιούχων.

Η όλη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεακήμερο του Νοεμβρίου. Όπως διευκρίνισε το ίδιο στέλεχος στον υπολογισμό του τελικού ποσού των κεφαλαίων που οφείλει να καλύψει η κάθε τράπεζα θα ληφθούν υπόψιν τα αποτελέσματα των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ταυτόχρονα, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι «κανείς δεν θα παίξει με το bail in».
Αναφορικά με την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, πηγές της ΤτΕ, μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει εκτός Ελλάδας, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτή θα ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα υπάρξει λύση και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ως προς τη διαχείριση συνολικά των «κόκκινων» δανείων, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται για πλειστηριασμούς κατοικιών», επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον στρέφεται στα προβληματικά δάνεια των επιχειρήσεων, τα οποία θα αντιμετωπιστούν κατά κλάδο και κατά περίπτωση.

Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Χθες, Δευτέρα η Αθήνα και η Κομισιόν δημοσίευσαν συμφωνία τεχνικής συνεργασίας με σκοπό την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει στοχευμένη τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία, μέσω της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτική βούληση και εθνική ανάληψη ευθύνης για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να διεξάγονται αυτές στο πλαίσιο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Είμαι πεπεισμένος ότι με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και με την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των επενδύσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, η Ελλάδα θα επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: