Νταβούτογλου: “Ρωσικής κατασκευής, πιθανώς συριακό, το drone που καταρρίψαμε”




Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που φέρεται να καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά στον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στη Συρία την προηγούμενη Παρασκευή ήταν ρωσικής κατασκευής.

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, πάντως, ανέφερε πως η Μόσχα διαβεβαίωσε την Άγκυρα πως δεν ανήκε στη Ρωσική Αεροπορία. Ρωσικά drones χρησιμοποιεί και η Συρία, πιθανός δε και το Ιράν και η Χεζμπολάχ.

Επίσης, βάσει των φωτογραφιών που δημοσίευσαν οι Τούρκοι, είναι εμφανές πως το drone δεν καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά. Αν καταρρίφθηκε και δεν πρόκειται για τουρκική προβοκάτσια, καταρρίφθηκε από ελαφρά όπλα, καθώς, λόγω μεγέθους, το μικρό drone, αν είχε πληγεί από αεροπορικά όπλα θα είχε, απλώς, εξαϋλωθεί.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να ανήκε στις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην κουρδική πολιτοφυλακή PYD ή σε άλλες δυνάμεις.

Πρόσθεσε πως η κατάρριψη του αεροσκάφους είχε αποτρεπτικό αποτέλεσμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα επιδείξει πιο προσεκτική στάση μετά τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στις οποίες είχε προβεί πρόσφατα.

Ακριβώς, αυτό το αποτρεπτικό αποτέλεσμα είχε υπόψη της η Τουρκία προκαλώντας, ενδεχομένως, τον θόρυβο με το drone.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: