Η επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία, αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, υποστήριξε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η ρωσική επέμβαση είναι σίγουρα κάτι που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και έχει ανησυχητικές πλευρές», δήλωσε η Μογκερίνι κατά την άφιξή της στο τακτικό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση στη Συρία θα εξεταστεί εκτενώς στο συμβούλιο κυρίως όσον αφορά τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, από ρωσικά αεροσκάφη.

Οι επεμβάσεις στη σύγκρουση «πρέπει να είναι συντονισμένες, διαφορετικά υπάρχουν κίνδυνοι πολιτικοί και κυρίως στρατιωτικοί», είπε και κάλεσε τη Ρωσία επικεντρωθεί σε πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην Συρία, όπως αυτές έχουν ταυτοποιηθεί από τον ΟΗΕ.

Η Μόσχα δηλώνει ότι οι αεροπορικές επιδρομές της πραγματοποιούνται εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ, αλλά οι χώρες της Δύσης την κατηγορούν ότι στοχεύει κυρίως οργανώσεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

«Έχουμε μια κοινή βάση, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, όλοι μας», είπε η Μογκερίνι αναφερόμενη στις εργασίες του ΟΗΕ για την προώθηση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, μια διαδικασία που σήμερα βρίσκεται σε νεκρό σημείο.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται όλο και πιο ανοικτά υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με τον πρόεδρο Άσαντ, μια προοπτική που απορρίπτουν η Γαλλία και η Βρετανία. Ενόψει του συμβουλίου, διπλωμάτες εργάζονται για να επιτύχουν μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των χωρών που θέλουν ο Άσαντ να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία και άλλων που είναι έτοιμες να δεχθούν μια ευέλικτη μετάβαση.

Η βρετανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι ο Άσαντ δεν μπορεί να παραμένει πρόεδρος της Συρίας, ωστόσο είναι ανοικτή, όσον αναφορά τον τρόπο και τον χρόνο της αποχώρησής του, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

«Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Άσαντ ως μακροπρόθεσμη λύση για το μέλλον της Συρίας. Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά τον τρόπο και τον χρόνο της αποχώρησής του», δήλωσε.

Οι υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν μια» συνολική και ειρηνική μετάβαση» στο τέλος του συμβουλίου, χωρίς να αναφέρουν αν αυτή θα περιλαμβάνει τον Άσαντ. Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι δεν μπορεί να υπάρχει διαρκής ειρήνη στη Συρία υπό την παρούσα ηγεσία της, σύμφωνα με το κείμενο που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όλοι όσοι έχουν έναν ρόλο στην κρίση και τη μετάβαση και πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και το θέμα της μετάβασης πρέπει να καθοριστεί από κοινού με τη διεθνή κοινότητα, τους περιφερειακούς παράγοντες, αλλά πάνω απ’ όλα από όλους τους Σύρους», δήλωσε η Μογκερίνι.

Ο Συνασπισμός της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις προκαταρκτικές συνομιλίες τις οποίες προτείνει ο ΟΗΕ για την προετοιμασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.

ΠΗΓΕΣ: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λουξεμβούργο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: