“Με εθνικό δέος και τιμή” ο Πρ. Παυλόπουλος στη Ξάνθη




Επίτιμος δημότης Ξάνθης ανακηρύχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που επισκέφθηκε την ακριτική πόλη με αφορμή την 96η επέτειο της απελευθέρωσης της από τον βουλγαρικό ζυγό και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό (4 Οκτωβρίου 1919).

Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε στο διηνεκές να φυλάσσουμε Θερμοπύλες. Η υπεράσπισή τους βαραίνει όλους μας. Τα διδάγματα που απορρέουν από την ιστορία είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών, με σύνεση, προνοητικότητα και σθένος. Πρώτιστο διακύβευμα είναι αυτό της εθνικής συνεννόησης και είμαστε βέβαιοι ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεμέλιο εθνικής συνεννόησης».

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αποδέχτηκε «με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και με εθνικό δέος» την τιμή που του έγινε, έκανε μια σύντομη αναφορά στην ελληνικότητα της Θράκης από τα βάθη των αιώνων και ανέφερε ονόματα προσωπικοτήτων, που «κόσμησαν ή κοσμούν ακόμη την εποχή μας, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Ευγένιος Ευγενίδης, ο Κώστας Βάρναλης, ο Μάνος Χατζηδάκης, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο Διονύσης Σαββόπουλος».

Στην συνέχεια της αντιφώνησής του, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα πολλαπλά διδάγματα για τον Ελληνισμό, που σηματοδοτεί η επέτειος της απελευθέρωσης της Ξάνθης, από τα οποία επέλεξε να αναφερθεί σε δύο:

Πρώτον, «στην ανεξάντλητη δημιουργική δύναμη των Ελλήνων, όταν υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια του Έθνους ενωμένοι και αποφασισμένοι για κάθε θυσία προς αυτή την κατεύθυνση. Κάτι το οποίο απέδειξε και αποδεικνύει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων σήμερα, μπροστά στην θεμελιώδη εθνική επιλογή της σταθερής και αδιαπραγμάτευτης πορείας της Χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εντός Ευρωζώνης».

Και δεύτερον, «στη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτουμε ως Λαός για την υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αξιοποιούμε καταλλήλως και συνδυαστικώς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Διπλωματία. Η όλη πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, κατά την εποχή της ανασυγκρότησης της Ξάνθης μετά την απελευθέρωσή της, αρκεί για να τεκμηριώσει την ορθότητα του προμνημονευόμενου διδάγματος», πρόσθεσε.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιδόθηκε από τον Δήμαρχο Ξάνθης το χρυσό κλειδί της πόλης καθώς και η χρυσή ζώνη της παραδοσιακής φορεσιάς που φορούσαν οι γυναίκες της Θράκης στο διάβα των αιώνων.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: