Λάβρος κατά Αμερικανών και Ρώσων ο Νταβούτογλου, για τους Κούρδους της Συρίας




Πυρά κατά ΗΠΑ και Ρωσίας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγορώντας τις χώρες αυτές ότι ενισχύουν με όπλα το PYD των Κούρδων της Συρίας.

Η Τουρκία πιστεύει πως τα όπλα αυτά μπορεί να διατεθούν από τους Κούρδους της Συρίας στο ΡΚΚ. Έτσι η Τουρκία κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Τζον Μπας και του επέδωσε αυστηρή διαμαρτυρία για την κίνηση των ΗΠΑ να ανεφοδιάσουν από αέρος τους Κούρδους του ΡYD. Έγγραφη διαμαρτυρία εστάλη και στη ρωσική πρεσβεία.

«Εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας επί του προκειμένου σε ΗΠΑ και Ρωσία με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Για μας αυτό αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφαλείας και όλοι γνωρίζουν πως δρούμε όταν απειλείται η εθνική μας ασφάλεια, όπως πράξαμε κατά του ΡΚΚ και του Daesh (Ισλαμικό Κράτος)», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η αντίδραση του Νταβούτογλου έρχεται μετά από τον εναέριο ανεφοδιασμό των Κούρδων του PYD από τους Αμερικανούς. «Ο από αέρος ανεφοδιασμός σε όπλα και πυρομαχικά των Κούρδων έγινε για να μπορέσουν αυτοί να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους», απάντησε το Πεντάγωνο, η εκπρόσωπος του οποίου χαρακτήρισε «επιτυχή» την επιχείρηση εναερίου ανεφοδιασμού από αεροσκάφη C-17.

Αν η τουρκική κριτική κατά των ΗΠΑ έχει μια βάση, καθώς όντως οι Αμερικανοί προμηθεύουν με όπλα τους Κούρδους της Συρίας, η αντίστοιχη κριτική της Άγκυρας κατά της Ρωσίας δεν έχει καμία βάση, καθώς η Ρωσία δεν έχει ενισχύσει με όπλα τους Κούρδους. Γιατί λοιπόν την εμπλέκει; Μήπως για να προλάβει κάτι, ή μήπως, το πιθανότερο, για να τηρήσει ισορροπίες;

Ο Νταβούτογλου όμως επιμένει να απειλεί, ουσιαστικά, αμφότερες τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, δηλώνοντας πως η Τουρκία θα καταστρέψει τα όπλα αυτά αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούνται από το ΡΚΚ. Φυσικά η θεώρηση αυτή δεν ισχύει. Το ΡΚΚ διαθέτει ήδη αμερικανικής κατασκευής όπλα, τα οποία απέκτησε ως λάφυρα από τους Τούρκους.

Άρα πως ο «σοφός» κ. Νταβούτογλου θα μπορέσει να αποδείξει ότι τα αμερικανικά όπλα που δόθηκαν στο PYD κατέληξαν στο ΡΚΚ; Ή μήπως απλώς, ο πονηρός Ανατολίτης, προετοιμάζει το έδαφος για τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας, της μόνης αξιόμαχης δύναμης, μαζί με τους χριστιανούς Ασσύριους, που μάχεται κατά των παρανοϊκών τζιχαντιστών που στήριξε το τουρκικό καθεστώς;

Hurriyet, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: