Κτύπημα στον Αναστασιάδη: Αλλαξε γνώμη ο Ακιντζί για περιουσιακό και όνομα κράτους




Του Κώστα Βενιζέλου

Σε τέσσερα ζητήματα στα οποία αρχικά δεσμεύτηκε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έκανε πίσω ο Μουσταφά Ακιντζί, προφανώς μετρώντας τις αντιδράσεις στην Άγκυρα αλλά και στα κατεχόμενα.

Τα ζητήματα αυτά αγγίζουν την ουσία του Κυπριακού και είναι σαφές πως θα συζητηθούν εκ νέου στις εντατικές διαπραγματεύσεις που αναμένονται να αρχίσουν το Νοέμβριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, έχει διαφοροποιήσει, αλλάξει θέσεις που εξέφρασε στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και θεωρήθηκαν ως συγκλίσεις. Η αλλαγή πλεύσης αφορά τα πιο κάτω:

Πρώτο, συμφωνήθηκε η πληθυσμιακή αναλογία Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων (4:1). Στη συνέχεια υπήρξε νέα τοποθέτηση που ακύρωνε τη σύγκλιση αυτή.

Δεύτερο, δεν πρόβαλε αρχικά τη θέση που διατύπωσε στη συνέχεια και δημόσια για την ανάγκη να διασφαλισθεί ότι στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα υπάρχει πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών. Είχε αρχικά ξεκινήσει μια συζήτηση που αφορούσε στην επιστροφή χωρίς περιορισμούς.

Τρίτο, σε συνέχεια με το πιο θέμα, οι αντιδράσεις για το ζήτημα των περιουσιών στα κατεχόμενα τον ανάγκασε να ανασύρει διαχρονικές θέσεις της τουρκικής πλευράς ενώ ανέδειξε τα δικαιώματα του χρήστη. Η θέση ότι τον πρώτο λόγο έχει ο ιδιοκτήτης συμφωνήθηκε αρχικά.

Τέταρτο, στο όνομα που θα έχει το κράτος μετά τη λύση αρχικά υπήρξε σύγκλιση στην Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η σύγκλιση ακυρώθηκε στη συνέχεια καθώς ο κ. Ακιντζί έκανε δεύτερες σκέψεις.

Στο θέμα των εγγυήσεων και του ρόλου της Τουρκίας υπήρξε μια πρώτη συζήτηση, όμως παρά τις όποιες προσεγγίσεις διατυπώθηκαν αρχικά, το θέμα θα παραπεμφθεί για το τέλος της διαδικασίας. Σημειώνεται ότι σημαντικές συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στα θέματα της διακυβέρνησης, κεφάλαιο στο οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούν πως η επίτευξη συμφωνίας αφορά λεπτομέρειες πλέον.

Σε αυτή τη φάση, τις επόμενες ημέρες,  θα δοθεί βάρος στην ανάδειξη των διαφωνιών που υπάρχουν στα διάφορα κεφάλαια, τα οποία έχουν συζητηθεί. Όπως έχει αποφασισθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Μουσταφά Ακιντζί, οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, έχουν αναλάβει να καταγράψουν όλες τις αποκλίσεις και να τις παρουσιάσουν στην επόμενη συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται στις 12 Οκτωβρίου.

Είναι σαφές πως μετά την ανάπαυλα που υπήρξε με την μετάβαση όλων των πρωταγωνιστών στη Νέα Υόρκη, οι συζητήσεις θα μπουν σε μια νέα βάση ενόψει και της απόφασης να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή των Αναστασιάδη και Ακιντζί.  Εντός Οκτωβρίου θα γίνουν δυο συναντήσεις για «προθέρμανση», στις 12 και στις 30, ενώ η εντατικοποίηση θα ξεκινήσει το Νοέμβριο με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι και το τέλος του χρόνου. Είναι σαφές πως τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να προλάβουν την προεκλογική του Μαΐου 2016 και να διενεργηθούν τα χωριστά δημοψηφίσματα προηγουμένως. Την ίδια ώρα είναι σαφές πως ο Διεθνής Οργανισμός αναμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Τουρκία, με τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, αν και δεν διαφάνηκε να επηρεάζουν τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών. Κι αυτό φαίνεται από το πώς λειτουργεί παρασκηνιακά και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Γεμάτη η ατζέντα των ταξιδιών

Περίοδος επισκέψεων θα είναι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο. Επισκέψεις που έχουν να κάνουν με τις συμμαχίες που κτίζει η Λευκωσία.

Στις 13 Οκτωβρίου θα μεταβεί στην Κίνα για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας, έχοντας στην ατζέντα το Κυπριακό και την οικονομία. Θα μεταβεί στη συνέχεια στην Ισπανία ενώ σημαντικά θεωρούνται τα ταξίδια του στην Ιορδανία και την Παλαιστίνη το Νοέμβριο. Εντός Δεκεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου.

Βεβαίως, πέραν από τα ταξίδια αναμένονται και επισκέψεις στο νησί. Η κάθοδος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζο Κέρι στην περιοχή το Νοέμβριο( θα επισκεφθεί Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία) και η επίσκεψη στη Λευκωσία του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σερκέι Λαβρόφ, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου.

Προσεγγίζονται διεθνή ταμεία για μελέτες

Σε διεθνείς ταμεία στρέφονται οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό για να γίνουν μελέτες για την οικονομία μετά τη λύση.  Ένας δεύτερος γύρος συζητήσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιηθεί με συναντήσεις αύριο στην Ουάσινγκτον, που θα έχει ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ενώπιον του ΔΝΤ θα τεθούν όλα τα στοιχεία της υπό συζήτησης συμφωνίας στο Κυπριακό, ώστε να μπορέσουν οι τεχνοκράτες του ταμείου να δώσουν τη δική τους θεώρηση. Είναι προφανές πως σε αυτή τη φάση είναι δυνατό να δοθεί η περιγραφή της μελλοντικής δομής του κράτους. Μια πρώτη συζήτηση έγινε με το ΔΝΤ κατά τη συνάντηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντα με την επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα πραγματοποιεί ήδη μελέτες για την Κύπρο και συγκεκριμένα για τα κατεχόμενα, με βάση σύμβαση που έχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία των δυο μερών επιτεύχθηκε μετά από την έγκριση κονδυλίων για χρηματοδότηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεννόηση και με τη Λευκωσία προχωρεί σε μελέτες και για την επόμενη ημέρα της λύσης.

Με βάση τις προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν γίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αποζημιώσει θα δίνονται από ειδικό ταμείο της ανεξάρτητης επιτροπής περιουσιών, που θα συσταθεί μετά τη λύση. Οι χρηματοδοτήσεις θα γίνονται από εγχώριες πηγές αλλά κυρίως με διεθνείς χορηγίες και δάνεια μέσω διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών (π.χ. ΔΝΤ, European Investment Bank-EIB, EBRD- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ). Η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρεί παλαιότερη θέση της για καταβολή των αποζημιώσεων από τη συνιστώσα πολιτεία από την οποία προέρχεται ο ιδιοκτήτης. Δηλαδή, να πληρώνει το ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος τους Ελληνοκύπριους για τις περιουσίες τους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Αυτή η τελευταία θέση, θεωρείται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως εξωφρενική και εκτός πραγματικότητας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: