Ιδέες-όνειρο από το Βήμα της Βουλής




Του ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΛΙΠΗ

Μέχρι τώρα «αναστέναζαν» μόνο τα ελληνικά καφενεία. Εκεί κανείς άκουγε τους αγορητές να έχουν όλοι εύκολες λύσεις για όλα τα προβλήματα και συνταγές που θεραπεύουν όλες τις αρρώστιες…

Δυστυχώς, τελευταία, το φαινόμενο μεταφέρεται και στη Βουλή, καθώς υπουργοί βρίσκουν λύσεις για όλα και μάλιστα τις διατυμπανίζουν με αυταρέσκεια από το βήμα, ως μοναδικές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Απ’ αυτές, οι περισσότερες βέβαια δεν αντέχουν στη λογική και κρίνονται ανεφάρμοστες, ή ακόμη και αντικρουόμενες. Ομως αυτό είναι δευτερεύον και δεν ενοχλεί ή έστω δεν αποτρέπει τους ομιλητές από τον μεγαλοϊδεασμό που τους χαρακτηρίζει.

Έτσι, άλλοι εξαγγέλλουν ένα μελλοντικό κύμα επενδύσεων, αλλά για να μην κατηγορηθούν για στροφή στον ρεαλισμό προσθέτουν κι ένα σχέδιο για φοροκαταιγίδα στις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς θέλει να ακούσει το φιλοθεάμον κοινό.

Άλλοι πάλι προσδοκούν και προαναγγέλλουν αθρόα προσέλευση καταθετών στις τράπεζες, κι ας απειλούν οι ίδιοι με νέους φόρους, ακόμη κι αυτούς που έχουν νομίμως καταθέσεις.

Περίεργα πράγματα για τους πολλούς. Οι ίδιοι όμως δεν ανησυχούν.

Μπορούν με άνεση να φορολογούν τους αγρότες υποστηρίζοντας ότι εξυγιαίνουν τον γεωργικό τομέα.

Μπορούν ακόμη να επιβραβεύουν όσους και κυρίως όσες συνταξιοδοτήθηκαν με 15ετία στα 35 τους διατηρώντας άθικτες τις συντάξεις τους, γιατί θα εξοικονομήσουν τα απαιτούμενα λένε από αυτούς που είχαν πολλά ένσημα και κρατήσεις για μια 40ετία και παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ.

Σ’ όλα αυτά τα παράξενα και τα περίεργα ή πονηρά προστίθενται τώρα και τα μεγαλεπήβολα σχέδια.

Ο ένας, υφυπουργός, ονειρεύεται ένα Νταβός στην Ελλάδα χωρίς… χιόνια και βέβαια χωρίς επενδυτές, και σχεδιάζει την αναβίωση των φιλοσοφικών σχολών της αρχαίας Αθήνας.

«Εχουμε βρει ένα νησί, το οποίο θα το κάνουμε ένα νησί Τέχνης, Πολιτισμού και Φιλοσοφίας, θα το κάνουμε θερινό Νταβός», εξαγγέλλει με σοβαρότητα.

Ο άλλος αναπληρωτής υπουργός απειλεί να «κτυπήσει» τα μεσάνυκτα. Σχεδιάζει την οργάνωση νυκτερινών επισκέψεων της εφορίας την ώρα που θα κοιμούνται επιχειρηματίες και επαγγελματίες για να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Με τέτοια λόγια όλοι κτίζουν… ανώγεια. Τώρα αν το δημόσιο χρέος το 2016 θα φθάσει στο 206% και η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 27,1%, αυτό δεν έχει καμία σχέση.

Ο καθένας λέει και μια καλή, μια μεγάλη ιδέα. Γι’ αυτούς αυτό έχει σημασία. Και περιέργως καλούν και τον λαό να ονειρευτεί μαζί τους.

* Ο Αντώνης Δαλίπης είναι διευθυντής της Ημερησίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: