Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, πάνε για δείπνο Πρόεδρος και Ακιντζί




Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί η οποία άρχισε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί μεταβαίνουν στο εστιατόριο Chateau Status για δείπνο, το οποίο γίνεται με πρόσκληση του ΠτΔ. Στο δείπνο παρίστανται εκτός από τους δύο ηγέτες, οι διαπραγματευτές και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

Ο κ. Ειντε συνομιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και στο δείπνο και ότι η συνάντηση ήταν “καλή και χρήσιμη”.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σε δείπνο ενδέχεται να παρακαθίσουν μετά την συνάντηση τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

`Οπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ οι δύο ηγέτες μπορεί να δειπνήσουν μαζί μετά τη συνάντηση που άρχισε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και συνεχίζεται. Ωστόσο αυτή η πληροφορία μέχρι τώρα δεν επιβεβαιώνεται.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Αναστασιάδης με παράπονα στη συνάντηση με τον Ακιντζί

Εφτασαν πριν από λίγο στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Πρώτος έφτασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και την διαπραγματευτική του ομάδα. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε ο κ. Ακιντζί ηγέτης με τη δική του ομάδα.

Στη σημερινή συνάντηση ο ΠτΔ αναμένεται να θέσει το θέμα των πρόσφατων δηλώσεων του Μουσταφά Ακιντζί για μόνιμες παρεκκλίσεις και περιουσιακή και πληθυσμιακή πλειοψηφία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) speaks with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (C) and his wife Meral ( R ) during a military parade in Turkish occupied Nicosia, Cyprus, 20 July 2015. EPA/STRINGER
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) speaks with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (C) and his wife Meral ( R ) during a military parade in Turkish occupied Nicosia, Cyprus, 20 July 2015. EPA/STRINGER

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι περίεργες δηλώσεις Ακιντζί “σκιά” στη συνάντηση με τον Αναστασιάδη

Λευκωσία: Το θέμα των πρόσφατων δηλώσεων του Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη σημερινή κατ` ιδίαν συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συνάντηση των δυο ηγετών είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 6 το απόγευμα, στην υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Μιλώντας στον τουρκοκυπριακό Τύπο, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη ο κ. Ακιντζί είχε κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, οι οποίες είναι σημαντικό να γίνουν πρωτογενές δίκαιο και για ανάγκη εξεύρεσης τρόπων, ώστε η τ/κ κοινότητα στη δική της περιοχή να μπορεί να έχει την περιουσιακή και πληθυσμιακή πλειοψηφία.

Χθες ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως το γεγονός ότι οι δύο κοινότητες θα διοικούν η κάθε μια τη δική της πολιτεία δεν συνεπάγεται πλειοψηφίες περιουσιών και πληθυσμών.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη στο πλαίσιο της 35ης Αντικατοχικής Πορείας Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν μπορεί να αναμένει κάποιος ότι θα δεχθούμε την όποια λύση.

Η λύση θα πρέπει να σέβεται τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων και όχι της μίας. Η λύση δεν θα πρέπει να αφήνει νικητές και ηττημένους και οι μόνιμες παρεκκλίσεις όχι μόνο τους Ε/κ θα αδικούν, αλλά και τους Ευρωπαίους στο σύνολό τους, τόνισε.

Εξάλλου, το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει δηλώσει πως οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί επιβεβαιώνουν αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατ’ επανάληψη, έχει αναφέρει, ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων.

«Έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σημαντικά θέματα. Υπάρχει, όμως, απόσταση και διαφωνία σε άλλα σημαντικότατα θέματα. Και μέσα από τη διαπραγμάτευση, ειδικότερα τον Νοέμβριο όπου αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις των ηγετών, το αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης των συνομιλιών θα μας επιτρέψει να εξαγάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με το πώς προχωρά η όλη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή: philenews και ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: