Οι “πενταροδεκάρες” του Φίλη ενόχλησαν τον Πρωθυπουργό




Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει το μέγαρο Μαξίμου για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε “πενταροδεκάρες” το επιπλέον κόστος που θα πληρώσουν οι γονείς λόγω της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετέδωσε ο συνάδελφος Χρήστος Τσιγουρής στο δελτίο του Mega.

Η δήλωση προκάλεσε αμηχανία και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;, ενώ γίνεται λόγος για “κυβερνητικό αυτογκόλ” την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους που την αναγκάζουν να επιβάλει αυτό το μέτρο. Μάλιστα σήμερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα αυτό.

Ο κ. Φίλης μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά για το θέμα:

“Η υποχρέωση της πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να ανορθώσει, να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα κριθούμε και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%”.

Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας παρά τον σάλο που δημιούργησε η δήλωσή του αυτή προχώρησε ένα βήμα περισσότερο λέγοντας λίγη ώρα αργότερα:

“Είναι μαι σεβαστή επιλογή όσων θέλουν να πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Η επιλογή για τα ιδιωτικά σχολεία έχει ένα κόστος, αυτό δεν μπορεί να το συμμεριστεί η πολιτεία, είναι κόστος που αναλαμβάνει η οικογένεια”.

Αντιδράσεις όμως προκάλεσε και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” είπε:

“Το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το κοινό του δεν θα είναι από τη δυσαρέσκεια των γονέων των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων, επομένως δεν έχει κανέναν λόγο να το πάρει πίσω”.

Ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, Μπάμπης Κυραϊλίδης, είπε πως ο κλάδος θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια επιχειρώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής.

Αναγκαία χαρακτηρίζει την αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών ο υπουργός Παιδείας

«Για ιστορικούς λόγους, το μάθημα των θρησκευτικών στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Αυτό, συνιστά αναχρονισμό που τον αντιλαμβάνονται και φωτισμένοι ιεράρχες και θεολόγοι» αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ο υπουργός σημειώνει ότι «είναι αναγκαία η αναμόρφωση των Θρησκευτικών, ώστε, να γίνει μάθημα θρησκειολογίας, γνώσης των θρησκειών, με την ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της ορθοδοξίας στη χώρα μας» και ενημερώνει ότι «το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θεσμικά αρμόδιο, επεξεργάζεται σχετικές προτάσεις».

Το έγγραφο του υπουργού Παιδείας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος ύστερα από τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, αλλά και από συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

ΤΙ ΕΠΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ

«Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική, και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. «Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών…Η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. «Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» υπογράμμισε για τον ΦΠΑ 13% και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως».

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση, το 6% είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση που έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις και εκτίμησε πως δεν θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά τον μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, παραδέχθηκε ότι «εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες» και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

Σχετικά με τα κενά στα σχολεία υπογράμμισε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ σημείωσε ότι «4.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων… 31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού».

MEGA, ΣΚΑΙ, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: