Η κυπριακή Βουλή θα επιμείνει στη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου




Η Βουλή των Αντιπροσώπων επιμένει στη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου και ως εκ τούτου καλεί την Τουρκία να θέσει υπόψη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων όλες τις πληροφορίες που κατέχει αναφορικά με τα αγνοούμενα πρόσωπα.

Αυτό διαμήνυσε από το βήμα του προεδρείου του νομοθετικού σώματος, ο Πρόεδρος του, Γιαννάκης Ομήρου σε προ ημερησίας αναφορά του χθες, 29 Οκτωβρίου που έχει ορισθεί ως Ημέρα Αγνοουμένων.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα ότι η Βουλή καλεί επίσης την Τουρκία να διευκολύνει τη διεξαγωγή ερευνών για ανεύρεση οστών σε περιοχές που η ίδια έχει ορίσει ως στρατιωτικές ζώνες.

Παράλληλα, επανέλαβε την ειλικρινή συμπαράσταση της Βουλής προς τις οικογένειες των αγνοουμένων μας και τις διαβεβαίωσε πως ο αγώνας για επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμα πως το δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου αρχίζει από τις 29 Οκτωβρίου 1974, καθώς η προηγούμενη μέρα ήταν η τελευταία μέρα κατά την οποία αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τον τουρκικό στρατό.

Πρόσθεσε ότι η τύχη εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων παραμένει έκτοτε άγνωστη, αφού η Τουρκία, παρά τις πιέσεις που δεχόταν, για χρόνια αρνούνταν να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να συνεργαστεί για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τα οστά 458 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1050 προσώπων.

ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: