Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Τράπεζας της Ανατολής συνεχίζεται!




Του Ελευθέριου Ρήνου

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου διήρκεσε το ένταλμα σύλληψης κατά την αυτόφωρη διαδικασία, εναντίον του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, για μη συμμόρφωση του προς δικαστική απόφαση, που έχει να κάνει με την υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται σε κάποιους, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Τράπεζας της Ανατολής συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, απλά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δίχως την παραμικρή σχέση με τις «σαπουνόφουσκες» του παρελθόντος.

Οι γνωστοί – άγνωστοι «τρισεκατομμυριούχοι», που τηλεοπτικά ασέλγησαν στο πτώμα της παλαιάς αυτής τράπεζας, απομακρύνθηκαν και μαζί πήραν και τους πιστούς τους, τους οποίους ραντίζουν – ποτίζουν με ενεργοποιημένο νερό, λες και είναι μαρουλόφυλλα, και τους ορκίζουν σε θεούς και δαίμονες, αρκεί να μην καθυστερούν στις εισφορές.

Πέρα από τη σκιά αυτή, η πραγματική υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής έχει έρευνα, στρατηγική, αναλύσεις από ικανότατους νομικούς, ατελείωτη υπομονή και σχέσεις «στοργής» με το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, που και αυτό περνάει τις δικές του παιδικές ασθένειες. Είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός, ο οποίος γίνεται πιο ασταθής αν κάποιος προσθέσει το μέγεθος της αντιδίκου Εθνικής Τράπεζας, αλλά και το διαδικτυακό «τρολάρισμα» όσων για παράδειγμα με βρίζουν προσωπικά, γιατί δεν αποδέχομαι πως οι μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής αξίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που πατάνε με τα δύο πόδια στη γη, και με τους οποίους υπήρξε περιθώριο συνεργασίας τις τελευταίες ημέρες, όπως ο πρόεδρος της END Τρίπολης κ. Γεώργιος Γιαβής, που είναι από τους πρώτους ανθρώπους που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την απάτη των «αμερικανικών ομολόγων» της ομάδας Σώρρα και με τον οποίο προχωρήσαμε στην εκτέλεση υπάρχουσας απόφασης ασφαλιστικών μέτρων κατά της Εθνικής Τράπεζας.

Μια από τις τελευταίες προσπάθειες εκτέλεσης της συγκεκριμένης απόφασης στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.

Εδώ και τρία χρόνια, στο πλαίσιο της διαρκούς αντιδικίας της Εθνικής Τράπεζας με τους κατόχους μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, το τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, υποχρέωσε ήδη την Εθνική Τράπεζα να επιδείξει μια σειρά από σημαντικά έγγραφα που αφορούν την ειδική εκκαθάριση της Τράπεζας της Ανατολής. Παρά τις όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν, η πλευρά της ΕΤΕ συνέταξε έναν τεράστιο κατάλογο με 8500 σελίδες, που ωστόσο περιείχαν οτιδήποτε άλλο, εκτός από τα αιτούμενα έγγραφα, με μόνο στόχο την καθυστέρηση και την παραπλάνηση.

Κατά τον έλεγχο των εγγράφων αυτών και κατά την ανταλλαγή εξωδίκων δηλώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, η Εθνική Τράπεζα δήλωσε τελικά πως «η Τράπεζα όπως και το Ιστορικό Αρχείο (ως αυτοτελής Διεύθυνση της Τράπεζας) δεν υπέχουν οποιαδήποτε νομική υποχρέωση προς διεξαγωγή της έρευνας για τους σκοπούς του κάθε ενδιαφερομένου», παρά την ύπαρξη δικαστικής απόφασης!

Αυτό είχε ως συνέπεια να κοινοποιηθεί η τελική προθεσμία προς την Εθνική Τράπεζα και το Διευθύνοντα Σύμβουλο αυτής, προκειμένου να συμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επίδειξης εγγράφων. Μετά την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να μην επιδείξει τα έγγραφα, κατατέθηκε μήνυση κατά του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, για το αδίκημα της μη συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση, που ακολουθείται από σύλληψη κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Δυστυχώς σήμερα, για λόγους που πιστεύω ότι έχουν να κάνουν με την υπεροπτική αντιμετώπιση και την αλαζονική συμπεριφορά των δικηγόρων της Εθνικής Τράπεζας, παρουσιάστηκε η ντροπιαστική εικόνα ενός περιπολικού να σταθμεύει μπροστά στο κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Αιόλου 86 και αστυνομικοί να αναζητούν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για να τον συλλάβουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την 21η Οκτωβρίου 2015, η Εθνική Τράπεζα είναι υπόλογη για ακόμη μια φορά στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την ίδια υπόθεση, με δεκάδες κατόχους μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής να αναζητούν το δίκιο τους.

ΤΟ βίντεο του δημοσιογράφου κ. Ιωσήφ Παπαδόπουλου, μετά την υποβολή μήνυσης κατά του κ. Φραγκιαδάκη, για τη μη συμμόρφωση του σε δικαστική απόφαση.

Για πρώτη φορά μάλιστα, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει κατατεθεί κατά της Εθνικής Τράπεζας, για την υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής, έχει δημοσιοποιηθεί και έχει τεθεί σε ανοικτή Δημόσια Διαβούλευση με απλούς ανθρώπους, δικηγόρους, νομικές εταιρείες, καθηγητές και  συλλόγους. Ίσως να είναι η μοναδική περίπτωση πλήρους πρόσβασης σε τέτοιας σημασίας δικαστικά δεδομένα και στοιχεία, ενώ το σύνολο των δικογράφων της πλευράς των μετόχων, μαζί με την απόφαση του Δικαστηρίου, θα εκδοθεί σε βιβλίο, που θα συμπεριλαμβάνει και όλα τα αποδεικτικά έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν, για λόγους διαφάνειας!

Πηγές βίντεο:

  1. http://www.ribandsea.com/waves/2051-diatagi-syllipsis-tou-diefthynonta-symvoylou-tis-ethnikis-trapezas-me-tin-diadikasia-tou-aftoforou
  2. http://www.ribandsea.com/law/2046-ypothesi-trapezas-anatolis-i-ethniki-trapeza-arnithike-na-ektelesei-dikastiki-apofasi

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: