Γιατί εκνευρίστηκε ο Αναστασιάδης; Μένουν οι έποικοι λέγει ο Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέα βουτιά στις λεπτομέρειες των συζητήσεων στο Κυπριακό έκανε ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σπεύδει για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσει κάποιες από τις δικές του ερμηνείες για το περιεχόμενο της λύσης. Παράλληλα, επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι απόψεις που παρουσίασε διά συνέντεθυξης στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, αφορούν ακόμη και τον τρόπο διαχείρισης του αερίου, που αφήνει να εννοηθεί πως συζητείται στις διαπραγματεύσεις, καθώς επικαλείται και τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι θέσεις του κωδικοποιούνται ως εξής:

Πρώτο, επανέλαβε την ανάγκη υιοθέτησης της εκ περιτροπής προεδρίας σημειώνοντας ότι  η θέση αυτή αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την πολιτική ισότητα στο νησί.

Δεύτερο, για το περιουσιακό ανέφερε πως το θέμα θα επιλυθεί, κατά κύριο λόγο διά των αποζημιώσεων. Περιγράφοντας τις εκατέρωθεν  θέσεις είπε πως οι Ε/κ επιθυμούν όπως ο πρώτος λόγος ανήκει «στον παλαιό ιδιοκτήτη». Η τ/κ πλευρά, ανέφερε,  θεωρεί πως υπάρχει δυσκολία για να ικανοποιηθεί αυτή η θέση προσθέτοντας πως δικαίωμα λόγου πρέπει να έχει και ο χρήστης της περιουσίας τα τελευταία 40 χρόνια. Ανέφερε πως με τον καθορισμό των κριτηρίων θα εξευρεθεί κοινή συνισταμένη στο θέμα αυτό.  Περαιτέρω, υποστήριξε πως το δημοψήφισμα του 2004 έδειξε πως το 75% των Ε/κ δεν επιθυμεί να επιστρέψει πίσω.

Τρίτο, για το θέμα των εποίκων είπε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα να φύγουν οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στο νησί, ζουν σ’ αυτά τα εδάφη εδώ και πολλά χρόνια και δημιούργησαν οικογένειες. Κανείς, είπε,  δεν ξεχωρίζει ποιος είναι  έποικος και ποιος όχι. «Όλοι οι υπήκοοι της ‘’ΤΔΒΚ’’ είναι συμπατριώτες μας», ανέφερε.

Τέταρτο, για το φυσικό αέριο επιχείρησε να δώσει λύση σε όλες τις χώρες της περιοχής. Αναφερόμενος στη νέα ανακάλυψη της Αιγύπτου, που βρίσκεται κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ, υπενθύμισε πως όσα βρέθηκαν εντός των τεμαχίων της Κύπρου ανήκουν σε ολόκληρο το νησί. Έκανε λόγο για ενοποίηση του φυσικού αερίου της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου και μεταφορά του στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, επικαλούμενος και καθώς και η διοχέτευση του στην Ευρώπη είναι σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες η λογικότερη επιλογή μέσω Τουρκίας. Τις ίδιες απόψεις ενστερνίζεται και ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Εκνευρίζεται ο Αναστασιάδης…»

Το αποκορύφωμα των δηλώσεων του είναι και ο ισχυρισμός του ότι ο Πρόεδρος εκνευρίζεται με τους συνεργάτες του. Κίνηση που προδήλως αποσκοπεί στη δημιουργία προβλημάτων στην ε/κ πλευρά. Είπε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εκνευρίζεται στις συναντήσεις όχι με την τ/κ αλλά με την  διαπραγματευτική του ομάδα.  Περαιτέρω, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη συμπερίληψη των τριών βασικών αξιών , τις οποίες περιέγραψε ως εξής: η  Ισότητα, η Ελευθερία και η Ασφάλεια. Είπε ακόμη ότι στο θέμα των εγγυήσεων, το οποίο θα συζητηθεί στο τέλος, λόγο έχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Τονίζοντας ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό υπέδειξε πως «α τείχη μπορούν να γκρεμιστούν, αλλά το σημαντικό είναι να γκρεμιστούν τα τείχη στα μυαλά των ανθρώπων».

ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ είχαν χθες οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες. Συζήτησαν το περιουσιακό και όπως πληροφορούμαστε, δόθηκαν οι εκατέρωθεν απόψεις για το πώς βλέπουν να λειτουργούν τα υπό διαμόρφωση κριτήρια.

Υπάρχει κατανόηση και στις διαφωνίες – Αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων κάνει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα

ΟΛΑ τα θέματα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και το κλίμα είναι πολύ καλό. Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε δηλώσεις του στο Aljazeera Türk. Αξιολογώντας τη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ανέφερε ότι στις συνομιλίες συζητούνται όλα τα θέματα και παρά το γεγονός ότι σ’ αρκετά από αυτά υπάρχουν διαφορές, το κλίμα αυτή τη φορά είναι πολύ καλό. «Όλα τα θέματα συζητήθηκαν σ’ ένα καθορισμένο στάδιο, ενώ αρκετά συζητήθηκαν πολύ λεπτομερώς. Ανέφερε πως Ε/Κ, Τ/κ και ΟΗΕ έχουν μία γενική άποψη ως προς το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί. Αυτό πλέον δεν βρίσκεται στο σκοτάδι, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν οι παραχωρήσεις που πρέπει να γίνουν. Όταν όλα αυτά κατανοηθούν, όλα θα μπουν στη θέση τους, είπε χαρακτηριστικά. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο και τώρα εργαζόμαστε προς αυτό το στόχο, είπε.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ανέφερε στη συνέχεια ότι ακόμα και στα θέματα που δεν υπάρχει συμφωνία, οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν με κατανόηση ο ένας τον άλλο. Επισήμανε πως οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θέλουν λύση, όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος. «Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν ότι το περιουσιακό είναι ένα δύσκολο ζήτημα. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι διαφορετικές, αλλά αμφότερες αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι αυτό. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι ο απέναντί τους διατηρεί αυτές τις θέσεις με λογικά επιχειρήματα και κατανοεί ο ένας τον άλλο. Προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτή τη δυσκολία… Όταν υπάρξει μία δυναμική σ’ αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει αποτέλεσμα. Οι συνομιλίες δεν συνεχίζονται πάντα με τον ίδιο ρυθμό, αυξάνουμε τις συγκλίσεις και προχωρούμε», επισήμανε ο κ. Άιντα που αναμένεται στο νησί το Σαββατοκύριακο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: