Ετοιμάζεται έγγραφο αποκλίσεων στην Κύπρο: Το συντάσσουν οι διαπραγματευτές ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΕΓΓΡΑΦΟ με τις αποκλίσεις ετοιμάζουν οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ενόψει και της συνάντησης που θα έχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι αποκλίσεις θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα των συζητήσεων που θα έχουν με εντατικό ρυθμό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί από τον Νοέμβριο. Τη ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των διαφωνιών, ενώ είναι προφανές πως τα Ηνωμένα Έθνη για να υπάρξει «διόρθωση του κλίματος», λόγω των πρόσφατων δηλώσεων Ακιντζί, θα προσπαθήσουν να γίνει μια ανακοίνωση, που θα αφορά μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι, όμως, σαφές ότι η συνάντηση θα επισκιασθεί από τις πρόσφατες δηλώσεις Ακιντζί, σύμφωνα με τις οποίες υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, που θα καταστούν Πρωτογενές Δίκαιο. Είπε ακόμη πως «πρέπει να εξευρεθεί τρόπος ώστε η τ/κ κοινότητα στη δική της περιοχή να μπορεί να έχει την περιουσιακή και πληθυσμιακή πλειοψηφία». Το θέμα, όπως έχει αναφερθεί ήδη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον κ. Ακιντζί, στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Το πρωί οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, παρακάθησαν σε συνάντηση με την ειδική δικοινοτική επιτροπή για την προετοιμασία εφαρμογής του κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο, παρουσία και του Πίτερ βαν Νούφελ, προσωπικού αντιπρόσωπου του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αποστολή Καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Αργότερα, οι δύο διαπραγματευτές είχαν συνάντηση με τους συμπρόεδρους της τεχνικής επιτροπής για την επιχειρηματικότητα. Θέμα συζήτησης ήταν οι δυσκολίες που εντοπίζονται στην υλοποίηση της απόφασης για λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπήρξε κατάληξη στις συζητήσεις. Υπάρχουν πρακτικές και νομικές/πολιτικές δυσκολίες για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Όπως συναφώς έγγραψε χθες ο «Φ», η Γενική Εισαγγελία έχει υποδείξει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις εταιρείες πως θα πρέπει να γίνουν συμφωνίες με ξένες εταιρείες, που συμβαίνει να έχουν σχέση με την Τουρκία, για να μπορέσει να εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οποιαδήποτε απευθείας συμφωνία θα έχει σοβαρά νομικά προβλήματα, δεν θα νομιμοποιείται. Είναι σαφές πως οι δυσκολίες δεν είναι εύκολο να ξεπερασθούν, καθώς από τουρκικής πλευράς επιδιώκεται να γίνουν οι συμφωνίες με εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο ψευδοκράτος. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, δεν μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να προβεί σε κινήσεις που θα παραβιάζουν τη νομοθεσία, κάτι που έχει υποδειχθεί και από τη Γενική Εισαγγελία. Είναι, πάντως, σαφές ότι το θέμα της κινητής τηλεφωνίας δεν είναι δικοινοτικό, δεν αφορά στις διαπραγματεύσεις αλλά την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί της ερχόμενης Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 6 το απόγευμα και όχι το πρωί, όπως είχε αρχικά διευθετηθεί. Κι αυτό γιατί ο κ. Ακιντζί επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες το βράδυ της Κυριακής. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από τουρκικής πλευράς μετακίνηση της ώρας. Ο κ. Ακιντζί παρέτεινε την παραμονή του στις ΗΠΑ για προσωπικούς λόγους.

ΑΓΚΥΡΑ: Πανηγυρίζει για τη μεταφορά του νερού 

ΤΗ μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Δασών και Υποθέσεων Νερού Βεϊσέλ Έρογλου λέγοντας ότι άρχισε η παροχή νερού στη θαλάσσια γραμμή διανομής νερού.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για πρώτη φορά στον κόσμο εφαρμόστηκε και ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση και του τελευταίου μέρους προσθέτοντας ότι ο υποθαλλάσσιος αγωγός έχει μήκος 80 χιλιόμετρα και είναι 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Το νερό λαμβάνεται από το φράγμα Αλάκιοπρου της Μερσίνας και από εκεί στην θαλάσσια γραμμή διανομής νερού.

Ο Τούρκος Υπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα `έκτακτο` και `πρόγραμμα του αιώνα` λέγοντας ότι στοίχισε συνολικά 1, 255,000,000 τουρκικές λίρες. Το νερό θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των κατεχομένων μακροχρόνια. Είπε ότι θα μεταφέρονται 75 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νερού το χρόνο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: