Επαφές αρχηγών Αμερικανικού και Κινεζικού ναυτικού για άμβλυνση έντασης




Ο αρχηγός του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ο κινέζος ομόλογός του συνομίλησαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, δύο ημέρες μετά την περιπολία που πραγματοποίησε αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη Νότιας Κινεζική Θάλασσας.

«Η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Αμερικανό ναύαρχο Τζον Ρίτσαρντσον και τον Κινέζο ναύαρχο Βου Σενγκλί διήρκεσε σχεδόν μία ώρα. Ήταν επαγγελματική και παραγωγική», δήλωσε ο υποπλοίαρχος Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ΗΠΑ έστειλαν την Τρίτη το αντιτορπιλικό USS Lassen να πλεύσει σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από τεχνητά νησιά που έχει δημιουργήσει το Πεκίνο πάνω σε υφάλους του αρχιπελάγους των Σπράτλι, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, σε μια θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Κίνα.

Η κίνηση προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, το οποίο κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή και προειδοποίησε πως η κινεζική κυβέρνηση «θα υπερασπισθεί αποφασιστικά την εδαφική κυριαρχία της και τα συμφέροντά της στη θάλασσα».
Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι σκοπεύει να στείλει και άλλα πλοία στην ίδια περιοχή.

Εξάλλου ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό ναύαρχος Χάρι Χάρις θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Κίνα για προγραμματισμένη επίσκεψη, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Ο αξιωματούχος δεν ήταν σε θέση να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για τη διάρκεια της επίσκεψης ούτε για το πρόγραμμά της.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: