Εντονη ανησυχία στο Στρασβούργο για Τουρκία, Συρία και βομβαρδισμό στην Κουντούζ




Την κατάσταση στην Τουρκία με την υποδοχή των προσφύγων αλλά και τις επερχόμενες εκλογές το Νοέμβριο, την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής σταθερότητας στη Συρία αλλά και το πρόσφατο κτύπημα στο Κουντούζ του Αφγανιστάν συζήτησαν την Τετάρτη οι Ευρωβουλευτές στην ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία οι Ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη συνεργασία με την ‘Αγκυρα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πολλοί τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της στήριξης της ΕΕ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ παράλληλα κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά της ελευθερίας του Τύπου και της κουρδικής μειονότητας.

Ενόψει και των γενικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει κλίμα συμβιβασμού μεταξύ των Τούρκων πολιτικών ηγετών. Οι Ευρωβουλευτές εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς το αν θα πρέπει να ανοιχθούν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης.

Για τη Συρία τονίστηκε ότι απαιτείται ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για τερματισμό του πολέμου.

Οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές επέκριναν τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία και τόνισαν ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ «δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης».

Η συντριπτική πλειοψηφία τόνισε ότι μία στρατιωτική επέμβαση δεν θα μπορούσε από μόνη της να επιλύσει τα αίτια της σύγκρουσης. Πολλοί ανέφεραν ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης, φέρνοντας τις ΗΠΑ και τη Ρωσία πιο κοντά, καθώς και να εργαστεί για την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων περιφερειακών παραγόντων, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και ο πρόσφατος βομβαρδισμός στην Κουντούζ.

Οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν να διεξαχθεί πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα και τόνισαν ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη μίας τέτοιας τραγωδίας.

Λιβύη – κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Εξάλλου το βράδυ της Τρίτης έγινε συζήτηση για την κατάσταση στην Λιβύη και για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η συμφωνία μεταξύ των διαφορετικών παρατάξεων στη Λιβύη μετά τη διαμεσολάβηση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ Bernardino Leon αποτελεί μία “τελευταία ευκαιρία” και θα πρέπει να εφαρμοστεί επειγόντως, υπογράμμισαν οι Ευρωβουλευτές σε συζήτηση με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Τονίστηκε ότι και τα τρία κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στα δεινά του λαού της Λιβύης, να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Παρεμβάσεις Κυπρίων Ευρωβουλευτών

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους στην παρέμβασή της εισηγήθηκε διεθνή διάσκεψη για την κρίση στη Συρία ενώ για την Τουρκία τόνισε ότι παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης, «γιατί είναι μέρος του προβλήματος».

Η κ. Θεοχάρους σημείωσε ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ «τηρούν υποκριτική στάση, κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας και στην τρομοκρατική δράση της χώρας αυτής σε βάρος των ίδιων των πολιτών της, μεταξύ των οποίων και οι Κούρδοι».

Μίλησε για λανθασμένες επιλογές της ΕΕ και των ΗΠΑ οι οποίες, σημείωσε, οδήγησαν στην σημερινή ανθρωπιστική κρίση.
Για την σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την Συρία είπε ότι αυτή πρέπει να προϋποθέτει άμεση κατάπαυση του πυρός, μεταβατική περίοδο με οδικό χάρτη για την προκήρυξη δημοκρατικών εκλογών με την εποπτεία της διεθνούς κοινότητας, αποστολή ειρηνευτικής δύναμης για την προστασία του πληθυσμού και για την σταδιακή ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.

Η κ. Θεοχάρους σημείωσε ότι «με την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας και την εμπλοκή της Ρωσίας επέρχεται κλιμάκωση της κρίσης».

«Η Τουρκία βομβαρδίζει καθημερινά Κούρδους αμάχους, ο στρατός της κατέχει κράτος μέλος της ΕΕ, τα αεροπλάνα της και ο στόλος της παραβιάζουν καθημερινά τον εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα, της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχώς. Αλλά όλοι κάνετε πως δεν βλέπετε», κατέληξε.

O Eυρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου στη δική του παρέμβαση ανέφερε ότι η Τουρκία δέχεται ξένους πρόσφυγες με αδρά αμοιβή και το αναγνωρίζουμε, αλλά την ίδια ώρα συγκρούεται κάθετα και ανελέητα με του Κούρδους. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε, έσπρωξε τα πράγματα στη σύγκρουση προκειμένου η ανασφάλεια να μαντρώσει τους ψηφοφόρους πίσω στο κόμμα του.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις τοποθετήσεις εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θετικές προοπτικές πιθανής επίλυσης, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που εμποδίζει του Τουρκικούς ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς.

Υπάρχουν πράγματι σήμερα, είπε, περισσότερο παρά ποτέ, θετικές πιθανότητες επίλυσης, όμως σε μια λύση δεν νοείται όλοι οι Κύπριοι, να μην έχουν το δικαίωμα να κατοικούν όπου θέλουν, σε οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου και δεν νοείται λύση χωρίς να μπορεί ο κάθε Κύπριος να αγοράζει ό,τι θέλει και όποτε θέλει σε οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου. “Οτιδήποτε αντίθετο συγκρούεται με βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση”, είπε.

“Δεν γίνεται οι Κύπριοι να ζήσουν σε μια λύση όπου θα τους επιτρέπεται να κατοικούν όπου θέλουν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, πλην της ίδιας τους της χώρας. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον φίλο μου εκπρόσωπο και ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, τον Μουσταφά Ακιντζί”, ανέφερε.

Ο κ. Χατζηγεωργίου δέχθηκε ερώτηση από την Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους αν πιστεύει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, όση καλή θέληση και να έχει, μπορεί να κάνει το παραμικρό χωρίς έχει την έγκριση του Ερντογάν.

“Σαν αριστερός πιστεύω στις δυνατότητες των λαών, στις δυνατότητες των κοινοτήτων, στις δυνατότητες των ανθρώπων που εκπροσωπούν μια ομάδα να αντισταθούν και στην Τουρκία και σε οποιαδήποτε δύναμη κατοχής. Αλίμονο αν υποβαθμίζουμε την δυνατότητα ενός πολίτη, ενός και μόνο πολίτη, να αντισταθεί στην όποια μεγάλη υπερδύναμη”, είπε απευθυνόμενος στην κ. Θεοχάρους ο Τάκης Χατζηγεωργίου.

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης απάντησε στα σχόλια που ζητούσαν άμεσο άνοιγμα κεφαλαίων κάνοντας αναφορά στην τελευταία έκθεση προόδου της Τουρκίας σημειώνοντας ότι, όπως καταγράφεται στην έκθεση, μόλις εκπληρωθούν τα καθορισμένα κριτήρια, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια 23 (Δικαστικό και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια)”.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι ο ρόλος του Τ/κ ηγέτη στις συνομιλίες «είναι πολύ περιορισμένος και πάντοτε βεβαίως υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας και του Ερντογάν”. Όπως υπέδειξε, “μια φράση του Τουρκοκύπριου φίλου του Σενέρ Λεβέντ, εκδότη εφημερίδας στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, περιγράφει παραστατικά την κατάσταση: Ένα πουλί να πετάξει στα κατεχόμενα, χρειάζεται την άδεια του Διοικητή των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων.”

Απευθυνόμενος στον Eκπρόσωπο της Κομισιόν ο οποίος έκανε αναφορά στις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης , o κ. Μαυρίδης είπε ότι “στην ΕΕ οι αξίες μας είναι και τα συμφέροντα μας”.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης διερωτήθηκε γιατί φτάσαμε στο σημείο το προσφυγικό να αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, και γιατί η ΕΕ ανέμενε πέντε χρόνια «για να ανοίξει τα μάτια και να δει το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων και γιατί κάποιοι εξόπλιζαν και έκαναν πλάτες στον ISIS μέχρι που έφτασαν στο σημείο να αποκεφαλίζουν πολίτες από δυτικές χώρες».

Ο Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι την ίδια στάση τηρεί δυστυχώς η Ευρώπη και με την Τουρκία, η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων των πολιτών της, έχει περίεργες σχέσεις με το ISIS, διεκδικεί εδάφη στη Συρία με το πρόσχημα δημιουργίας ουδέτερης ζώνης, βομβαρδίζει τους Κούρδους και συνεχίζει να κατέχει το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει ειλικρινά να καταστεί η Τουρκία μέλος της Ευρώπης, κάτι που εμείς επιθυμούμε πραγματικά, η Ευρώπη πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ καλώντας την να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις για τις οποίες δεσμεύεται απέναντι στην Ευρώπη.

Διαφορετικά, είπε, οι σκοπιμότητες και η υποκρισία και πάλι θα επικρατήσουν με οδυνηρά αποτελέσματα.

Στην δική του παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε εμφαντικά,  απευθυνόμενος σε όσους προσπαθούν να αναβαθμίσουν την Τουρκία, ότι δεν μπορεί μια χώρα που δεν σέβεται ευρωπαϊκές αρχές και αξίες να αντιμετωπίζεται από την ΕΕ ως στρατηγικός εταίρος.

Η Τουρκία τόνισε, εκμεταλλεύεται τους πάντες και τα πάντα προς ίδιο όφελος, διαδραμάτισε ύποπτο ρόλο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και με τη πρώτη ευκαιρία ισοπέδωσε τα κουρδικά χωριά και εξοντώνει τους Κούρδους που είναι οι μόνοι που πολεμούν απέναντι στην Τρομοκρατία. Επίσης συνεχίζει να κατέχει έδαφος χώρας – μέλους της ΕΕ και μέχρι σήμερα δεν επέδειξε καμία έμπρακτη πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η Τουρκία απέδειξε διαχρονικά ότι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της παραβιάζοντας αρχές και αξίες. Η Τουρκία, τόνισε ο κ. Χριστοφόρου, “έχει γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο”.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε πως θα αντιδρούσαν όλοι οι άλλοι Ευρωβουλευτές  εάν η Τουρκία κατείχε τη δική τους χώρα και έκανε τους λαούς τους να υποφέρουν εδώ και 41 χρόνια, όπως υποφέρει η Κύπρος και ο λαός της. ” Δεν μπορούμε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε καμία Τουρκία στρατηγικό εταίρο όσο συνεχίζει να περιφρονεί τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, όσο συνεχίζει παράνομα να κατέχει τη χώρα μυ”, είπε.

Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Κυριακής ΧριστοδούλουΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: