Εκθεση ΟΗΕ: Τις 38 θα φθάσουν οι συναντήσεις των ηγετών




Ο στόχος της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος αναμένεται να επιτευχθεί, με την προϋπόθεση ότι η πολιτική βούληση των ηγετών και των αντίστοιχων κοινοτήτων τους θα ξεπεράσει τις σημερινές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις και ότι υπάρχει συνεχιζόμενη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

Αυτό αναφέρει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για τις 10 πολιτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, μεταξύ των οποίων και της αποστολής των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο.. Η έκθεση υποβάλλεται κάθε χρόνο προς την Γενική Συνέλευση, η οποία εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΗΕ.

Το προτεινόμενο ποσό για την Κύπρο στον προϋπολογισμό του 2016 είναι 2.564.600 δολάρια. Το ποσό είναι μικρότερο από πέρυσι, παρότι ο αριθμός των μελών της αποστολής καλών υπηρεσιών δεν αλλάζει, ενώ λόγω των αναμενόμενων εξελίξεων προτείνεται η μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο, το 2016, της στενής συνεργάτιδας του ειδικού συμβούλου.

Το κεφάλαιο για την Κύπρο καταγράφει συνοπτικά τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες στο διάστημα από το 2008 μέχρι σήμερα.

«Μετά την υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντων των ηγετών των Ε/κ και Τ/κ στη συνάντησή τους τους στις 11 Φεβρουαρίου το 2014, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και οδήγησαν στη συνάντηση των ηγετών που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, κατά την οποία τα μέρη συμφώνησαν να εισέλθουν σε νέα φάση των δομημένων διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις όμως διακόπηκαν τον Οκτώβριο του 2014, από τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παρέμειναν σε αδιέξοδο μέχρι τον Απρίλιο του 2015, όταν ο Ειδικός Σύμβουλος ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην κατάσταση απαλείφτηκαν».

Η έκθεση περιγράφει συνοπτικά το έργο που εποπτεύει και καθοδηγεί η αποστολή καλών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων τις επτά τεχνικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν το 2008 συν τις δύο το 2012.

«Η αποστολή καλών υπηρεσιών έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συνέργεια με την UNFICYP και την υπόλοιπη οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και έτσι να εξασφαλίζεται συνεκτική και αποτελεσματική υποστήριξη στην ειρηνευτική προσπάθεια», αναφέρεται περιγράφοντας τα καθήκοντα του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα κι άλλων αξιωματούχων της αποστολής.
Αναφέρει ότι οι ηγέτες συνέχισαν τις πλήρεις διαπραγματεύσεις το Μάιο του 2015, ασπαζόμενοι μια ολοκληρωμένη και δομημένη διαδικασία, έχοντας διαπραγματευτές με πλήρη δικαιοδοσία.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντούνται δύο φορές το μήνα. Κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο -Μάιο 2015, τα Ηνωμένα Έθνη διευκόλυναν οκτώ χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, με στόχο τη διευκόλυνση της επανάληψης της διαδικασίας. Το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου εξακολουθεί να διευκολύνει τις συνεδριάσεις των δύο διαπραγματευτών, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συνεδριάζουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εκτός από τις κοινές συνεδριάσεις των διαπραγματευτών, τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν να συμμετέχουν σε τακτική εκ του σύνεγγυς διπλωματία με διμερείς συναντήσεις με τις δύο πλευρές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συζητήσεις σε συγκεκριμένα θέματα».
Για το 2016, η έκθεση του ΓΓ αναφέρει ότι το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου δεν προβλέπει οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στις προτεραιότητες, τις δραστηριότητες και τις λειτουργικές απαιτήσεις.

«Με την ολοκλήρωση της κοινής δήλωσης στις 11 Φεβρουαρίου του 2014, το διορισμό του Έσπεν Μπαρθ Έιντε ως νέου Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα τον Αύγουστο του 2014 και τη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της 17ης Σεπτεμβρίου 2014, των ηγετών», στην οποία οι πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση των δομημένων διαπραγματεύσεων, η διαδικασία αυτή προβλέπεται να προχωρήσει προς τα εμπρός. Ως συνέπεια των εξελίξεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν στις 7 Οκτωβρίου 2014. Στις 7 Απριλίου 2015, ο Ειδικός Σύμβουλος ανακοίνωσε την αναμενόμενη επανέναρξη των συνομιλιών. Μετά την επιλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη στις 26 Απριλίου 2015 και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το Μάιο 2015, το Γραφείο (της αποστολής καλών υπηρεσιών) θα συνεχίσει να διευκολύνει τις συνεδριάσεις των ηγετών, των διαπραγματευτών τους και εμπειρογνωμόνων, μέχρι να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση. Το Γραφείο θα συνεχίσει επίσης να συμμετέχει στις τακτικές εκ του σύνεγγυς χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συζητήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων. Θα εμπλακεί με μια ποικιλία των συνομιλητών, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της κοινωνίας των πολιτών και των ομάδων γυναικών, για την υποστήριξη της διαδικασίας. Και θα εμπλακεί με περιφερειακούς και διεθνείς ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη της διαδικασίας».
Επιπρόσθετα υπογραμμίζει ότι το Γραφείο της αποστολής καλών υπηρεσιών θα συνεχίσει να διευκολύνει τις συναντήσεις, μαζί και τυχόν νέες που πιθανόν να δημιουργηθούν και να στηρίζει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Αν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη θα κληθούν να φιλοξενήσουν μια πολυμερή διάσκεψη για την αντιμετώπιση των τελικών εκκρεμών ζητημάτων», αναφέρει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα, διευκρινίζοντας ότι «το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου θα εμπλακεί, όπως και όταν απαιτηθεί, για την υποστήριξη μιας ευρύτερης αξιολόγησης της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Η έκθεση γράφει ότι ο κ. Έιντε εδρεύει στη Γενεύη και ταξιδεύει συχνά στην Κύπρο για συναντήσεις με τις δύο πλευρές και για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, ενώ ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη κι αλλού για διαβουλεύσεις με τον Γενικό Γραμματέα και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, όπως απαιτείται.

Βάσει των στοιχείων που δίδονται στα μέλη της ΓΣ του ΟΗΕ, το 2014 έλαβαν χώρα 26 συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, το 2015 αναμένεται να φτάσουν στις 38 κι ο στόχος για το 2016 είναι 54.

Για τους διαπραγματευτές, το 2014 έγιναν 87 συναντήσεις, το 2015 αναμένεται να φτάσουν τις 100 κι ο στόχος για το 2016 είναι 146.
Για τις συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, αναφέρει ότι συνεδρίασαν 247 φορές το 214, φέτος αναμένεται να συνεδριάσουν 250 φορές. Ίδιος  παραμένει ο στόχος και για το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση, «ο αριθμός εγγράφων που δείχνει κίνηση προς την κατεύθυνση σύγκλισης μεταξύ των μερών στο πλαίσιο της διαδικασίας των πλήρων διαπραγματεύσεων» έφτασε τα 100. Φέτος προβλέπεται να ανέλθει σε 150, όπως και το 2016.

Το 2014 γράφει ότι εφαρμόστηκαν 38 ΜΟΕ τα οποία καταρτίστηκαν από τις τεχνικές επιτροπές και επικυρώθηκαν από τους ηγέτες, που στοχεύουν στην διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων σ’ όλη τη νήσο. Τα ΜΟΕ θα ανέλθουν σε 53 το 2015 κι ο στόχος για το 2016 είναι να φτάσουν τα 60.

Παραθέτει επίσης στοιχεία για διάφορες άλλες πιθανές δραστηριότητες το 2016, ενώ προγραμματίζει 4 εκθέσεις, ή (και) ενημερώσεις του Σ.Α.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: