Εκμεταλλεύτηκαν τον σεισμό για να προελάσουν οι Ταλιμπάν




Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περιοχή σε μια από τις δύο βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας, εμποδίζοντας το έργο των σωστικών συνεργείων.

Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν, εκμεταλλευόμενοι τον σεισμό, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ντάρκαντ πρωτεύουσα της επαρχίας Τάχαρ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Ο Αμπντούλ Χάλιλ Άσιρ εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποσυρθεί από την πρωτεύουσα έπειτα από νυχτερινές μάχες που διήρκησαν έξι ώρες.

Ο Άσιρ δεν έδωσε πληροφορίες για θύματα, όμως εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, ενώ δύο αντάρτες έχασαν τη ζωή τους και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν. Παρόλο που οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν, μετά τον σεισμό, ότι θα επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες από τον σεισμό, δεν τήρησαν τον λόγο τους.

Τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι ορεινές και οι Ταλιμπάν έχουν εκεί ισχυρή παρουσία. Η απομονωμένη επαρχία Μπανταχσάν είναι «η πλέον πληγείσα», σύμφωνα με τον Ουάις Μπάρμακ διευθυντή της αφγανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, όμως παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχει αναχθεί σε προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών.

Οι επαρχίες Κούναρ και Ναγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, που επίσης επλήγησαν σφοδρά είναι εδώ και χρόνια προπύργιο των Ταλιμπάν. Η παρουσία των ισλαμιστών ανταρτών προκαλεί ανησυχία σε κάποιες ΜΚΟ ότι η πρόσβαση στους πληγέντες θα είναι περιορισμένη εξαιτίας της έλλειψης πληροφοριών για την κατάσταση ασφαλείας.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Καμπούλ, Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: