Διακήρυξη ‘στρατηγικής εταιρικής σχέσης’ υπογράφουν Τσίπρας και Ολάντ




Υπό διαμόρφωση είναι μία ελληνογαλλική διακήρυξη «στρατηγικής συνεργασίας», δηλώνει με άτυπο σημείωμά του το Μέγαρο Μαξίμου. Η διακήρυξη θα υπογραφεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που έρχεται αύριο, Πέμπτη, στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Η ελληνική Κυβέρνηση επισημαίνει ότι η ατζέντα της επίσκεψης του κ. Ολάντ σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς. Και προσθέτει ότι η αναβάθμιση αυτή, που διαμορφώνει μια «στρατηγική εταιρική σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας ελληνογαλλικής διακήρυξης, που ακόμα δεν έχει λάβει τελική μορφή.

Ωστόσο, βασικοί τομείς στους οποίους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.

Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.

Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.α.

Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, πρωθυπουργικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: