Χάρης Γεωργιάδης: Η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου έχει ουσιαστικά αποκατασταθεί




Η πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ουσιαστικά αποκατασταθεί, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης της RCB στο Προεδρικό.

Κληθείς να σχολιάσει την έκδοση του 10ετούς ευρωομολόγου (ΕΜΤΝ), στην οποία προχώρησε την Τρίτη το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης είπε: “Είχαμε σήμερα μια πετυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου για την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αντλήσει ένα δισεκατομμύριο με επιτόκιο 4,25%, προσθέτοντας ότι “είναι το χαμηλότερο επιτόκιο, που η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφαλίζει ποτέ, για δεκαετές ομόλογο”.

Ανέφερε παράλληλα ότι τα 450 εκατομμύρια από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθούν αμέσως για ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2019-2020, ενώ τα υπόλοιπα περίπου 550 εκατομμύρια θα ενισχύσουν τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους και θα υποβοηθήσουν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους για την αμέσως επόμενη περίοδο, την περίοδο δηλαδή μετά την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα στήριξης.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ουσιαστικά αποκατασταθεί. Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη ‘οριστικά’, επειδή στην οικονομία, όπως έχουμε μάθει, δεν υπάρχει τίποτα οριστικό αν δεν υποστηρίζεται από μια συνετή και αξιόπιστη πολιτική», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτήν την πολιτική που χάραξε η Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια και έχει συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας προς την οικονομία της χώρας, «πρέπει βεβαίως να τη συνεχίσουμε».

Είναι η τρίτη φορά από την έναρξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής το 2013, που η Κύπρος δοκιμάζει τις αγορές, μετά και τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τον οίκο Fitch, την περασμένη Παρασκευή.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνη βρέθηκαν την Τρίτη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ακολουθώντας την πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που η Κύπρος δανείζεται από την πρωτογενή αγορά μέσω της πώλησης EMTN διάρκειας 10 ετών.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε επίσης ανακοινώσει πρόσκληση προς τους κατόχους υφιστάμενων ευρωομολόγων για ανταλλαγή τους με ομόλογα της νέας έκδοσης της Δημοκρατίας.
Η νέα έκδοση χρέους μαζί με τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν το 2016 έχουν στόχο να μεταφέρουν τη λήξη κρατικών ομολόγων από τη διετία 2019-20, συνολική αξίας 4,48 δισ. ευρώ (2019:2,38 δισ. ευρώ, 2020:2,10 δισ. ευρώ) στην τριετία 2023-25, κατά τις οποίες δεν ωριμάζουν μεγάλα ποσά χρέους και είναι μειωμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Δημοκρατίας.

Πέρα της διασφάλισης έγκαιρης κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Δημοκρατίας, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι επίσης και η μείωση του μέσου κόστους του χρέους, μεσοπρόθεσμα, στα πλαίσια ενός αποδεκτού επιπέδου κινδύνου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: