Χαμηλώνει τους τόνους ο Άιντα, βλέπει δυσκολίες




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που διαπιστώνονται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και χαμηλώνοντας τον πήχη σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ ΄Αιντα, είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί ενόψει της εντατικοποίησης των συνομιλιών το Νοέμβριο.

Μετά τη συνάντηση με τον Ακιντζί, ανακοίνωσε πως οι συνομιλίες πρόκειται να εισέλθουν στην πιο εντατική τους φάση μέχρι σήμερα και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιούν συναντήσεις, πολύ συχνά, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ( ο Πρόεδρος, πάντως, επιστρέφει το βράδυ της Παρασκευής από τη Μαδρίτη!).

Σε σχέση με τις διαφορές που υπάρχουν, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστήριξε πως δεν μπορούν να υιοθετηθούν μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ερωτηθείς για τις μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, ο κ. Άιντα είπε ότι «θέλουμε να βρούμε μια λύση που θα είναι πλήρως συμβατή με τις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ και επίσης τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επίσης ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε τα ατομικά δικαιώματα για τα συλλογικά».

Παράλληλα, όμως, έσπευσε να αναφέρει πως «υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να αυτοί να γίνουν εις βάρος των δικαιωμάτων ατόμων είτε αυτοί είναι Τ/κ είτε Ε/κ». Δημόσια ανέφερε με νόημα πως είναι πολύ πιο σημαντικό να βρεθεί μια καλή λύση αντί μια βιαστική λύση. Οι προβλέψεις και ο στόχος άλλωστε για λύση πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2016 δεν μπορούν να ισχύσουν, λόγω της υπαναχώρησης του Μουσταφά Ακιντζί από τα συμφωνηθέντα.

Από τα κατεχόμενα δήλωσε πως «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης όμως από την άλλη δεν μπορούμε να συνεχίζουμε εσαεί καθώς οι ευκαιρίες έρχονται και παρέρχονται». Είπε δε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να ξέρει πότε τα άστρα θα ευθυγραμμιστούν καλύτερα απ` όσο είναι ευθυγραμμισμένα σήμερα. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε εις βάθος ενός από τα πιο δύσκολα ζητήματα, του περιουσιακού, νομίζω είναι καλά γνωστό».

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων είπε πως « βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν διαφωνίες».

Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού σε δήλωση του είπε ότι η αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα συνεχιστεί. Σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία του πάρε – δώσε, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι αυτό που βρίσκεται τώρα στην ατζέντα είναι τα κριτήρια σε ό,τι αφορά το περιουσιακό και πως όσο μεγαλύτερη πρόοδος γίνεται στο περιουσιακό, περισσότερη πρόοδος γίνεται και στο πάρε – δώσε και πλησιάζει η λύση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ότι υπάρχει συμφωνία στον πληθυσμό της επανενωμένης Κύπρου.

Εκείνο, είπε, «που μπορώ να αναφέρω για το θέμα, πέραν από το να διαψεύσω αυτά που αναφέρονται, είναι ότι στόχος και θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι η δημογραφική αναλογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960».

Σε ερώτηση αν πρόκειται για την αναλογία 1 προς 4 ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι «μιλούμε για την κατάσταση πραγμάτων, μιλούμε για τους υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εκείνο που έχετε αναφέρει, πρόσθεσε, «είναι ένα άλλο θέμα, υπάρχει συγκεκριμένη θέση της δικής μας πλευράς και δεν υπάρχει συμφωνία, αν θέλετε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: