Αβέρωφ: Ο λαός πρέπει να είναι συνδιαμορφωτής




Οι διεργασίες για την εξεύρεση του σωστού συμβιβασμού στο Κυπριακό, δεν μπορούν να γίνονται ερήμην του λαού, είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας σε εκδήλωση στην Τίμη με τίτλο «Νοιαζόμαστε για την Κύπρο μας. Συζητούμε για τη λύση», προσθέτοντας πως ο λαός πρέπει να είναι συμμέτοχος και συν-διαμορφωτής.

Υπάρχει, είπε ο κ. Νεοφύτου, η προοπτική ενός σωστού συμβιβασμού που θα απελευθερώνει όχι μόνο την ίδια την κοινή μας πατρίδα, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει εάν αποκτήσει το ρόλο που μπορεί σε αυτό το πολύπαθο γεωγραφικό σημείο του κόσμου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι επιδίωξη της πορείας προς την κοινωνία που άρχισε ο ΔΗΣΥ είναι να ακούσει τους φόβους και τις ανησυχίες του κόσμου, ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που ο καθένας θεωρεί ότι οπωσδήποτε πρέπει να περιέχει ένας συμβιβασμός. “Θέλουμε όμως ταυτόχρονα να συζητήσουμε και τις προοπτικές που μια Κύπρος απαλλαγμένη από την κατοχή και τα στρατεύματα, θα διανοίξει για όλους μας. Θέλουμε δίπλα από τον φόβο – τον οποίο καθόλου δεν υποτιμούμε – να βάλουμε την ελπίδα. Και η ελπίδα υπάρχει”, σημείωσε..

Θέλουμε -είπε- να βάλουμε δίπλα από τους κινδύνους, οι οποίοι υπάρχουν, και τις προοπτικές. Και προοπτικές υπάρχουν. Η εκλογή του κ. Ακιντζί σε ένα συνδυασμό με κορυφαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην περιοχή μας, αποτελούν στοιχεία που έχουν ανοίξει παράθυρο στην ελπίδα, ανέφερε, προσθέτοντας πως την  ίδια στιγμή έχουμε ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το Νίκο Αναστασιάδη, ένα ηγέτη  – όπως είπε- με ξεκάθαρο όραμα για την επανένωση του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις και την προσήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στην ανάγκη να φτάσουμε σε ένα σωστό συμβιβασμό.

Αυτά είναι τα στοιχεία που – χωρίς αμφιβολία – τροφοδοτούν βάσιμα την ελπίδα μιας διαφορετικής και πιο θετικής προσέγγισης της άλλης πλευράς, όπως είπε.
Από την άλλη βέβαια, θα ήταν εξίσου λάθος, είπε ο κ. Νεοφύτου, να θεωρήσει κάποιος ότι από μόνη της η εκλογή Ακκιντζί σημαίνει και τη λύση του Κυπριακού. “Είδαμε τον τελευταίο καιρό ένα πισωγύρισμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι πρόσκαιρο και είναι απότοκο της πολύ έντονης προεκλογικής περιόδου που βιώνει η Τουρκία”, σημείωσε.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως μόνο στο  τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούν να διαπιστωθούν – στην πράξη – οι πραγματικές προθέσεις του καθενός και της Τουρκίας ειδικότερα. “Μόνο εκεί μπορεί να δοκιμαστεί η βούληση για λύση”, συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στην ύπαρξη μιας αντίληψης ότι στην επαρχία Πάφου βρίσκεται ένα πλειοψηφικό ρεύμα τυφλού απορριπτισμού, αλλά και ο φόβος της οικονομικής και αναπτυξιακής υστέρησης έναντι των άλλων πόλεων από την άλλη.

“Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτές τις απόψεις”, τόνισε. “Όχι μόνο γιατί αυτές οι νοοτροπίες είναι λάθος, αλλά και επειδή ξέρω καλά ότι οι Παφίτες και γνήσιοι πατριώτες  είναι, αλλά και έξυπνοι, προοδευτικοί και δημιουργικοί άνθρωποι”.
Είπε ακόμη πως ο  γνήσιος πατριωτισμός αναμφίβολα δεν περιλαμβάνει το να χαρίζεις τη μισή σου πατρίδα για να έχεις δήθεν το κεφάλι σου ήσυχο, στο όνομα μάλιστα μιας πρόσκαιρης και επίπλαστης ευδαιμονίας.

Πατριωτισμός συνέχισε, “ δεν είναι να αφήσουμε εδώ, μέσα στην μικρή Κύπρο, την Τουρκία να έχει σύνορα και πολυάριθμο στρατό. Πατριωτισμός δεν είναι να ανέχεσαι το διαμελισμό της πατρίδας σου”.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η  Κύπρος μπορεί να αξιοποιεί συμφέροντα και συνέργειες που συνεχώς προκύπτουν στην περιοχή μας.

“Το εθνικό μας πρόβλημα έχει πλέον μπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, που έχει να κάνει και με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την ειρήνη και τη συνεργασία των χωρών στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση του Ισλαμικού φονταμενταλισμού, την μετανάστευση και ένα σωρό άλλα”, πρόσθεσε και σημείωσε ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν έχουν μόνο πολιτικές προεκτάσεις.

Ανοίγουν και τεράστιες γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να λαμβάνουμε υπόψη, είπε, προσθέτοντας πως “εμείς επιμένουμε, ο μόνος δρόμος που προκαλεί συνθήκες νίκης για όλους, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους και όλους ανεξαίρετα τους λαούς της περιοχής, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, είναι ο δρόμος της ειρήνης. Αυτός ο δρόμος περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού ”, συμπλήρωσε.

Κάλεσε την Τουρκία να πειστεί, αλλά και η διεθνής κοινότητα, οι μεσολαβητές και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επικεντρωθούν και να συνδράμουν ουσιαστικά και αποφασιστικά.

“Κάτι όμως που για να γίνει, χρειάζεται προηγουμένως να είναι εμφανής η δυνατότητα λύσης του Κυπριακού. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σύνεση και σωφροσύνη, έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε. Να δώσουμε ευκαιρία στην ελπίδα. Να αναδείξουμε τις μεγάλες προοπτικές που θα αποκτήσει η πατρίδα μας εάν απαλλαγεί από το διαχωρισμό που σήμερα βιώνει”, κατέληξε .

Ο αδυσώπητος χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Δεν δικαιούμαστε να αγνοούμε τους κινδύνους. Δεν δικαιούμαστε να κλείνουμε τα αυτιά στο κάλεσμα των γενεών που σβήνουν στην προσφυγιά.

Αφού επανέλαβε ότι μεγάλα οράματα δεν χωρούν σε μοιρασμένες πατρίδες, είπε ότι αυτή είναι η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας όλοι. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Γι’ αυτήν θα πρέπει να συζητήσουμε. Και πάνω σε αυτήν θα πρέπει να κτίσουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον γι’ αυτό τον τόπο.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο πρώην πρέσβης Θεόφιλου Θεοφίλου, δικηγόρος από τη κατεχόμενη κοινότητα των Λυμνιών ανέφερε πως ο χαιρετισμός του επικεντρώθηκε στην ανάγκη για την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό μας πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.

Όχι – όπως είπε- μιας οποιασδήποτε λύσης, αλλά μιας σωστής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και που θα σέβεται και θα στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, της ελεύθερης διακίνησης και της εγκατάστασης της προστασίας της περιουσίας και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιας λύσης συνέχισε, που δεν θα δημιουργεί διακρίσεις και διαχωρισμούς μεταξύ των κατοίκων της Κύπρου μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

Ο κ. Θεοφίλου ευχήθηκε αυτή η κινητοποίηση που παρατηρείται και ιδιαίτερα του διεθνούς παράγοντα και ειδικότερα της ΕΕ να έχει μια θετική συμβολή στις προσπάθειες για την εξεύρεση της λύσης.

Ανέφερε επίσης πως παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες, αφού – όπως είπε- συνειδητοποιεί ότι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και ότι η πάροδος του χρόνου δυστυχώς συμβάλει στην παγίωση των τετελεσμένων.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο πρόεδρος ΟΝΕ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε από το βήμα πως η Κύπρος είναι μια χώρα και ως τέτοια πρέπει να λειτουργήσει. Πολλές – όπως είπε- εθνότητες, και θρησκευτικές πεποιθήσεις μαζί, μα ένας λαός.

Πρόσθεσε ακόμη πως η ενότητα και η συνοχή μας θα είναι τεράστιο απόκτημα, ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα έθνη του κόσμου.

Τέλος, σε ομιλία του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου Κώστας Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στις συνθήκες που ανέλαβε ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης τη διακυβέρνηση του τόπου. Είπε μάλιστα πως αντί κάποιοι να σιωπούν και να αναλογίζονται το μέγεθος της δικής τους ευθύνης η οποία είναι πελώρια, δυστυχώς – όπως είπε- έχουν θράσος και καταλογίζουν ότι τα πάντα έγιναν μέσα από την διαδικασία της διακυβέρνησης αυτής της χώρας, τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

ΚΥΠΕ – Κική ΠερικλέουςΠΑΦΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: