Αναζητούνται επειγόντως γέφυρες στην Κύπρο: Παραμένουν οι διαφωνίες…




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΣΤΗΝ παρουσία των μελών της τεχνικής επιτροπής για το περιουσιακό πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση των δυο διαπραγματευτικών ομάδων.

Παρών και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος σε  ανάρτηση του στο twitter έγραψε ότι είχε μια πολλά υποσχόμενη συνάντηση με τους διαπραγματευτές, μαζί με τους ειδικούς για το περιουσιακό και ότι μαζί, με εποικοδομητική διάθεση, οικοδομούν κοινό έδαφος σε ένα κρίσιμο ζήτημα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έγινε  συζήτηση για τη μεθοδολογία και τα κριτήρια και θα συνεχίσουν επ΄αυτών των θεμάτων αύριο Παρασκευή. Δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε νέο στοιχείο ούτε και καταγράφηκε διαφοροποίηση από τις πάγιες θέσεις των εμπλεκομένων. Η τουρκική πλευρά ζητά όπως καταγραφεί η θέση της για (Τ/Κ) πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα των δικαιωμάτων που έχει ο σημερινός χρήστης, δηλαδή ο σφετεριστής της ελληνοκυπριακής περιουσίας.

Το περιουσιακό, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είναι κρίσιμο θέμα και από την πορεία των συζητήσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η έκβαση των συνομιλιών. Παρόλο που από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών υποδεικνύεται πως γνώριζαν ότι με την έναρξη των συζητήσεων στο περιουσιακό θα παρουσιάζονταν δυσκολίες, ωστόσο, δεν είχε προβλεφθεί το χάσμα απόψεων, όπως καταγράφεται σήμερα. Κυρίως γιατί ο κ. Μουσταφά Ακιντζί υπαναχώρησε από αρχικές θέσεις του και τα συμφωνηθέντα.

Αυτή η στάση έχει ανατρέψει την πορεία των διαπραγματεύσεων κι το μομέντουμ που δημιουργήθηκε. Οι προσπάθειες πάντως θα συνεχιστούν. Ο κ. Άιντα θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για να επιστρέψει νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, που είναι προγραμματισμένη για την 30η Οκτωβρίου. Εντός του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τρεις συναντήσεις των Αναστασιάδη και Ακιντζί, στα πλαίσια των εντατικών διαπραγματεύσεων. Μέχρι στιγμής αναζητούνται ημερομηνίες, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν πριν τη συνάντηση της 30ης Οκτωβρίου.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Χάμοντ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος το Νοέμβριο θα επισκεφθεί το νησί μας, δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Ο Συντηρητικός φιλοκύπριος βουλευτής βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους ρώτησε τον Υπουργό Εξωτερικών αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι «δεδομένης της δυναμικής υπέρ της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, η επανένωση της Κύπρου θα είναι ένα σημαντικός όρος».

Ο κ. Χάμοντ απάντησε λέγοντας αρχικά ότι επισκέφθηκε την Κύπρο προ διμήνου και ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το νησί ξανά τον επόμενο μήνα. «Κρατώ επαφή τόσο με τους Ελληνοκύπριους όσο και με τον κ. Ακιντζί, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στον οποίο μίλησα πριν από περίπου δύο εβδομάδες», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια είπε πως «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι βλέπουμε μία ευθυγράμμιση στην Κύπρο που ίσως καταστήσει μια λύση πιθανή. Δεν θέλω να είμαι υπερενθουσιασμένος αναφορικά με αυτό, αλλά πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι έχουμε τώρα μια ευκαιρία όμοια της οποίας δεν έχουμε δει για δεκαετίες».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: