Αμερικανοί γερουσιαστές στη Λέσβο για τους πρόσφυγες




Αντιπροσωπεία δημοκρατικών γερουσιαστών με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Ντάρμπιν και συμμετοχή της Τζιν Σαχίν, Έιμι Κλόουμπασαρ, και Ελίζαμπεθ Γουώρεν επισκέφθηκε την Ελλάδα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Στις συναντήσεις συμμετείχε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον των αμερικανών Γερουσιαστών για το προσφυγικό πρόβλημα. Το Σάββατο επισκέφθηκαν το νησί της Λέσβου, όπου συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό. Μίλησαν με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία τους ενημέρωσαν για την κατάσταση με την ροή των προσφύγων και επισκέφθηκαν επί τόπου καταυλισμούς.

Οι αμερικανοί γερουσιαστές χαιρέτησαν τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την ευαισθησία που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός, παρά τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετωπίζει. Υποστήριξαν ότι η κρίση ανέδειξε τη σημασία και την αξία της Ελλάδας ως φίλου και συμμάχου στην περιοχή.

Την Παρασκευή είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξης Χαρίτση και συζήτησαν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Συναντήθηκαν επίσης με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη με τον οποίον συζήτησαν οι εξελίξεις και οι ελληνικές θέσεις για το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα του χρέους, όπου η αμερικανική πλευρά υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτό στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και άρα την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεσα κάποια συμφωνία ελάφρυνσης του βάρους.

Ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων η εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να προχωρήσει ομαλά.

Η αμερικανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Ο υπουργός τόνισε, ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είναι πλέον ευρύτερη. Εκτίμησε δε, ότι αυτό, σε συνδυασμό με την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ειδική αναφορά έγινε στα σχέδια αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, με την κατασκευή και διέλευση αγωγών από ελληνικό έδαφος. Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι το θέμα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Συζητήθηκε επίσης η πρόοδος των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μετά και την εκλογή της νέας ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων – εξέλιξη που ο υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα προχωρήσει η επίλυση του προβλήματος, που χρονίζει επί δεκαετίες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: