Δεκάδες οι αγνοούμενοι φοβούνται οι αρχές, 15 οι νεκροί (video)




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών από τα χθεσινά ναυάγια σε Λέσβο, Σάμο και Αγαθονήσι φοβούνται οι αρχές, καθώς δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ 15 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τον υγρό τάφο του Αιγαίου.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στα Ελληνικά χωρικά ύδατα χαρακτηρίζεται το χθεσινό στις 4 το απόγευμα, ανοικτά της Εφταλούς, πολύ κοντά στο Μόλυβο, στη βόρεια Λέσβο.

Σήμερα, άλλες τέσσερις σοροί μεταναστών-προσφύγων εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν στη θαλάσσια περιοχή. Πρόκειται για δύο παιδιά, μία γυναίκα και έναν άντρα, που ήταν μεταξύ των 40 αγνοουμένων (πλέον αγνοούνται 36 άτομα).

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των διασωθέντων ναυαγών που έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς προσφύγων και σε δημόσιους χώρους στην περιοχή του Μολύβου ανέρχεται σε 242 άτομα.

Οι προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex αλλά και των ψαράδων της περιοχής ήταν πραγματικά ηρωικές καθώς σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους στο στενό μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας να πνέουν με ένταση τοπικά μέχρι και οκτώ μποφόρ έδωσαν μια πραγματική μάχη για να σώσουν από βέβαιο θάνατο όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε «υπαίθρια πολεμικά ιατρεία» όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.

Διασταυρωμένες τώρα μαρτυρίες ναυαγών αναφέρουν ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου περίπου στις 3 το μεσημέρι. Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη έμειναν δε ένα βράδυ στο δάσος κοντά σε χωριό με το όνομα Μπαντεμλί.

Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δε θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα. Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν οι παρόντες στην επιβίβαση Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους. Μέχρι και τα όρια των Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο και ακολουθούσε αναθέτοντας τον έλεγχο του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντα διασωθέντων το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή.

¨Όπως έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος προφανώς προέρχεται από πλοίο που είχε πάει στην Τουρκία προκειμένου να διαλυθεί. Μάλλον στην περιοχή του Αλή Αγά απέναντι από τη Μυτιλήνη όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων. Ας σημειωθεί ότι την Κυριακή στην ίδια περιοχή της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο πνίγηκε άλλο ένα βρέφος όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαινε με τους γονείς του ανατράπηκε. Από το ναυάγιο αυτό αγνοούνται άλλοι 10 περίπου επιβαίνοντες.

Νεκροί και στη Σάμο
Τέλος, επτά είναι μέχρι σήμερα το πρωί, οι νεκροί από τρία ναυάγια στην περιοχή της Σάμου. Και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο.

Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Επίσης, από το ίδιο ναυάγιο αναζητείται και ένας νεαρός άνδρας, ενώ διασώθηκε άλλο ένα μικρό παιδί από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος που το επανέφεραν στη ζωή με τεχνητή αναπνοή.

Στο ναυάγιο στο Ποσειδώνιο είχαμε άλλους τρεις νεκρούς, ενός νεαρού άνδρα 22 περίπου ετών και δυο μικρών παιδιών ηλικίας περίπου ενός έτους.

Τέλος, στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε μόλις ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει ναυαγούς να αποβιβάζονται στο λιμάνι του Μολύβου, στη Μυτιλήνη, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015. Σαν ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στα Ελληνικά χωρικά ύδατα χαρακτηρίζεται το χθεσινό στις 4 το απόγευμα, ανοικτά της Εφταλούς, πολύ κοντά στο Μόλυβο, στη βόρεια Λέσβο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει ναυαγούς να αποβιβάζονται στο λιμάνι του Μολύβου, στη Μυτιλήνη, την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015. Σαν ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στα Ελληνικά χωρικά ύδατα χαρακτηρίζεται το χθεσινό στις 4 το απόγευμα, ανοικτά της Εφταλούς, πολύ κοντά στο Μόλυβο, στη βόρεια Λέσβο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σαν ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στα Ελληνικά χωρικά ύδατα χαρακτηρίζεται αυτό που σημειώθηκε χθες το απόγευμα, ανοικτά της Εφταλούς, πολύ κοντά στο Μόλυβο, στη βόρεια Λέσβο. Τέσσερις ακόμα νεκροί προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων του.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει, πλέον, στους οκτώ. Από ακτή νότια της Μήθυμνας περισυνελέγησαν σήμερα το μεσημέρι τέσσερις ακόμα σοροί, δυο παιδιών ηλικίας τριών περίπου ετών – το ένα αγοράκι και το άλλο κοριτσάκι – και δυο ενηλίκων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Από την θάλασσα ανασύρθηκαν, χθες, τρεις σοροί, δύο αγοριών ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους και ενός άνδρας. Ενώ κατά τη διάρκεια της νύκτας κατέληξε στο Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν άλλο ένα μικρό κορίτσι. Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στον παιδιατρική Κλινική του ιδρύματος 15 παιδιά. Από αυτά τα τρία είναι στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας και πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 242 άτομα ο αριθμός των διασωθέντων ναυαγών που έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς προσφύγων και σε δημόσιους χώρους στην περιοχή του Μολύβου.

Άγνωστος όμως παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων αφού μαρτυρίες ανεβάζουν μέχρι και σε 350 τους επιβαίνοντες στο ξύλινο σκάφος με το οποίο ξεκίνησαν από την απέναντι Μικρασιατική ακτή και συγκεκριμένα την περιοχή της αρχαίας Άσσου (σημερινό Μπεχράμ Καλέ) στις 15.00 χθες Κυριακή.

Η προσπάθεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex αλλά και των ψαράδων της περιοχής ήταν πραγματικά ηρωική. Σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους στο στενό μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας να πνέουν με ένταση τοπικά μέχρι και οκτώ μποφόρ έδωσαν μια πραγματική μάχη για να σώσουν από βέβαιο θάνατο όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν.

Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε «υπαίθρια πολεμικά ιατρεία» όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς. Διασταυρωμένες μαρτυρίες ναυαγών αναφέρουν ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου περί τις 15.00. Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη έμειναν δε ένα βράδυ στο δάσος κοντά σε χωριό με το όνομα Μπαντεμλί.

Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δε θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα. Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν οι παρόντες στην επιβίβαση Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους.

Μέχρι και τα όρια των Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο και ακολουθούσε αναθέτοντας τον έλεγχο του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντα διασωθέντων το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή.

Όπως έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος ήταν «ιδιοκατασκευή» των δουλεμπόρων, κατασκευασμένο υλικά διαλυτήριου πλοίων. Ας σημειωθεί ότι χθες Κυριακή στην ίδια περιοχή της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο πνίγηκε άλλο ένα βρέφος όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαινε με τους γονείς του ανατράπηκε. Από το ναυάγιο αυτό αγνοούνται άλλοι 10 περίπου επιβαίνοντες.

Την ίδια ώρα, τους επτά, μέχρι στιγμής, φτάνουν οι νεκροί από τρία ναυάγια στην περιοχή της Σάμου. Και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο. Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Επίσης, από το ίδιο ναυάγιο αναζητείται και ένας νεαρός άνδρας, ενώ διασώθηκε άλλο ένα μικρό παιδί από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος που το επανέφεραν στη ζωή με τεχνητή αναπνοή.

Στο ναυάγιο στο Ποσειδώνιο είχαμε άλλους τρεις νεκρούς, ενός νεαρού άνδρα 22 περίπου ετών και δυο μικρών παιδιών ηλικίας περίπου ενός έτους. Τέλος, στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε μόλις ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Σ. Μπαλάσκα, Μυτιλήνη, Greece

Φωτογραφία www.lesvosnews.gr, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Φωτογραφία www.lesvosnews.gr, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Προηγούμενη ενημέρωση

Περίπου 300 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, γυναίκες και υπερήλικες, βρέθηκαν τη νύχτα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, εν μέσω θαλασσοταραχής, μετά την ανατροπή του της βάρκας στην οποία επέβαιναν ανοιχτά του Μολύβου της Μυτιλήνης, σύμφωνα με το Mega.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σινάνης στην πρωινή εκπομπή του Δημήτρη Καμπουράκη και του Γιώργου Οικονομέα στο  Mega, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, ενώ οι διασωθέντες ανέρχονται σε 242.

Το Λιμενικό και οι δυνάμεις της FRONTEX συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ναυαγών.

Αμέσως μετά το ναυάγιο στο λιμάνι του Μολύβου σήμανε συναγερμός με τις δυνάμεις του Λιμενικού, της αστυνομίας, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κατοίκους και τους ψαράδες να μετέχουν στις αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών που επέβαιναν στην ξύλινη αυτή βάρκα.

Ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο είναι ότι μόνο χθες σημειώθηκαν συνολικά πέντε ναυάγια στη Μυτιλήνη με μεγαλύτερο αυτό στο Μόλυβο.

Φωτογραφία www.lesvosnews.gr, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Φωτογραφία www.lesvosnews.gr, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο τις τελευταίες 24 ώρες και τα τεράστια κύματα που σχηματίζονται στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία δεν φάνηκαν ικανοί παράγοντες ώστε να αποτρέψουν χιλιάδες μετανάστες να τολμήσουν να επιχειρήσουν το σύντομο -αλλά επικίνδυνο- ταξίδι από τις ακτές της μίας χώρας σε αυτές της άλλης, στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής…

Αποτέλεσμα αυτής της απονενοημένης, απέλπιδας προσπάθειας ήταν να μετατραπεί το Αιγαίο για ακόμη μια φορά σε υγρό τάφο για τουλάχιστον δέκα ανθρώπους.

Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα ακριτικά νησιά της από τον Ιανουάριο, μεταβαίνοντας στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έχει να αντιμετωπίσει η ήπειρος εδώ και δεκαετίες. Οι ροές έχουν αυξηθεί πρόσφατα καθώς οι μετανάστες προσπαθούν να προλάβουν τα κρύα του χειμώνα, περνώντας τα στενά θαλάσσια όρια μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας σε υπερπλήρη πλοιάρια.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας έκανε λόγο χθες για τον αξιοθαύμαστο, διαρκή αγώνας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, που τείνει δυστυχώς τον τελευταίο καιρό να εξελιχθεί σε διαρκή και αγωνιώδη επιχείρηση ανεύρεσης και περισυλλογής πνιγμένων προσφύγων. “Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το υπουργείο δε θέλουμε και δεν πρέπει να εθιστούμε σε τέτοια “νέα καθήκοντα”.

http://mignatiou.com/2015/10/megali-epichirisi-diasosis-ekatontadon-navagon-sti-voria-lesvo/

www.lesvosnews.gr, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Σ. Μπαλάσκα, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λέσβος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: