Το πρώτο “σήμα” στους δανειστές στέλνει σήμερα ο Αλέξης: Εφαρμογή του Μνημονίου ή νέα περιπέτεια;




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Το πρώτο δείγμα γραφής και το πρώτο σήμα στους δανειστές θα στείλει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης  Τσιπρας  ανακοινώνοντας την σύνθεση της νέας κυβέρνησης του, η οποία σε αντίθεση με εκείνη του περασμένου Ιανουαρίου θα έχει κεντρικό στόχο την εφαρμογή και όχι το σκίσιμο του Μνημονίου.

Ο Τσιπρας εγκαταστάθηκε και πάλι χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πλέον ότι η πραγματική θητεία του ως πρωθυπουργού αρχίζει μόλις τώρα.

Η νίκη σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις προφανώς είναι προσωπική επιτυχία του ιδίου αλλά πλέον η αποστολή του δεν περιορίζεται σε μια εύκολη προεκλογική ρητορική..

Από σήμερα ο κ. Τσιπρας θα βρεθεί στην πρωτόγνωρη και πολύ δύσκολη για τον ίδιο και την χώρα διαδικασία εφαρμογής του Μνημονίου, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια εξάντλησης, οι Τράπεζες φυτοζωούν αναμένοντας τα περίφημα stress test και η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ακόμη σοβαρότατης ευρωπαϊκής και διεθνούς κρίσης, που προκαλεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα που καταλήγει καθημερινά στα ελληνικά σύνορα με προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η δομή και η σύνθεση  της κυβέρνησης που σήμερα θα ανακοινώσει ο κ. Τσιπρας θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του. Και κυρίως θα αποδείξει εάν ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εταίρος του Πάνος Καμμενος αντιλαμβάνονται ότι η δεύτερη ευκαιρία τους προσφέρθηκε από τούς δανειστές (και πήρε «σφραγίδα» από τον ελληνικό λαό -και μάλιστα από εκείνες τις δυνάμεις που ηταν κατεξοχήν αντιμνημονιακες), προκειμένου να  υλοποιήσουν ένα πολύ φιλόδοξο Μνημονιακό πρόγραμμα.

Οι πληροφορίες ότι μελετάται η θέσπιση θέσης υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, που θα αναλάβει την επίβλεψη εφαρμογής του Μνημονίου, μπορεί να γίνεται εκ του πονηρού ώστε τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις να μην «βάψουν τα χεριά τους με αίμα», αλλά εάν τελικά σε αυτή την θέση ορισθεί ο κ. Χουλιαράκης που είχε όλο αυτό το διάστημα την ευθύνη λεπτών χειρισμών και έχει την εμπιστοσύνη των δανειστών, θα είναι ένα συμβολικό πρώτο βήμα.

Δεν πρέπει όμως η κυβέρνηση να πιστέψει ότι θα είναι ένας Χουλιαράκης ή ένας Τσακαλώτος  που θα φορτωθούν το Μνημόνιο και οι ίδιοι θα μείνουν να κελαηδούν αντιμνημονιακά.

Ο κ. Τσίπρας απολαμβάνει ένα προνόμιο που λίγοι Έλληνες ηγέτες είχαν τα τελευταία χρόνια (εκτός ίσως του Κώστα Καραμανλή όταν επανεξελέγη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και την Λακωνία): Την λευκή επιταγή που του έδωσε ο ελληνικός λαός για να βγάλει την χώρα από την κρίση, με τις μικρότερες δυνατόν νέες θυσίες.

Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι το μοναδικό ίσως μέσο για να εξιλεωθεί ο κ. Τσιπρας για την περιπέτεια στην οποία βρέθηκε η χώρα.  Προϋπόθεση είναι η εφαρμογή του Μνημονίου, που δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει αριστερό.

Χρόνος δεν υπάρχει πια, φρόντισαν να το θυμίσουν με παρεμβάσεις τους όλοι οι παράγοντες  της ελληνικής κρίσης. Από τον πρόεδρο του Euro Working Group και την  κ. Μέρκελ, μέχρι τον κ. Ολαντ και τον πρόεδρο του ESM.

Γρήγορη και πιστή εφαρμογή του Μνημονίου είναι το μήνυμα.

Και ο κ. Τσιπρας τώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στόφα κυβερνήτη: να πείσει τους πολίτες ότι αξίζει να υποστούν όσα προβλέπει το Μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του. Και αυτό θα είναι για το καλό της χώρας τελικά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: