Συνάντηση του πάπα Φραγκίσκου με τον Φιντέλ Κάστρο




Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στην κατοικία του στην Αβάνα, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Η συνάντησή τους κράτησε 30 έως 40 λεπτά και πραγματοποιήθηκε “σε πολύ οικεία ατμόσφαιρα”, παρουσία της συζύγου του Φιντέλ Κάτσρο Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, διευκρίνισε ο πατέρας Λομπάρντι.

Τόσο ο Φιντέλ, όσο και ο Ραούλ, Κάστρο είναι βαφτισμένοι καθολικοί και έχουν λάβει ιησουιτική εκπαίδευση.

Θερμή υποδοχή από χιλιάδες πιστούς στον πάπα Φραγκίσκο στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα

O πάπας Φραγκίσκος χοροστάτησε σε μια λειτουργία ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων Κουβανών σήμερα στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κούβα.

Ο ποντίφικας έφθασε στην ιστορική πλατεία το πρωί με το όχημά του, το «παπαμομπίλ», περιστοιχισμένος από δέκα περίπου σωματοφύλακες με κοστούμια όπου τον υποδέχθηκαν θερμά οι πιστοί κρατώντας σημαίες της Κούβας, φωτογραφίες του πάπα και πλακάτ όπου αναγράφονταν μηνύματα αγάπης προς τον ποντίφικα.

Χωρίς να αποβιβαστεί από το ειδικά διαμορφωμένο όχημά του, διένυσε μια μικρή απόσταση κάνοντας πολλές στάσεις καθώς απευθυνόταν στους πιστούς υπό τον ήχο μιας κουβανικής χορωδίας 350 τραγουδιστών.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν σε αυτή τη λειτουργία, μεταξύ αυτών 3.500 επίσημοι καλεσμένοι όπως ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ.

Pope Francis (R) gives a gift to Havana's Archbishop, Jaime Ortega (L), during a mass at Plaza de la Revolucion in Havana, Cuba, 20 September 2015. Pope Francis is on a four-days visit to Cuba, in a journey that will also take him to the US, the two countries that benefited from his support towards restoring diplomatic relations.  EPA/ORLANDO BARRIA
Pope Francis (R) gives a gift to Havana’s Archbishop, Jaime Ortega (L), during a mass at Plaza de la Revolucion in Havana, Cuba, 20 September 2015. Pope Francis is on a four-days visit to Cuba, in a journey that will also take him to the US, the two countries that benefited from his support towards restoring diplomatic relations. EPA/ORLANDO BARRIA

Αντιφρονούντες κατηγορούν τις αρχές ότι προχώρησαν σε μια «κοινωνική εκκαθάριση» ενόψει της επίσκεψης του πάπα

Μια οργάνωση αντιφρονούντων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κούβας ότι επιδόθηκε σε μια «κοινωνική εκκαθάριση» ενόψει της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου, καταγγέλλοντας πως η αστυνομία μάζεψε από τους δρόμους χιλιάδες επαίτες και άστεγους στις τρεις πόλεις στις οποίες θα ταξιδέψει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η κυβέρνηση της Κούβας δεν σχολιάζει τις επιχειρήσεις της αστυνομίας.

Η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Συμφιλίωση στην Κούβα εξέφρασε «βαθιά αγανάκτηση και ανησυχία» για την αστυνομική επιχείρηση που όπως ανέφερε βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αβάνα, στο Ολγκίν και στο Σαντιάγο, τις τρεις πόλεις που θα επισκεφθεί ο πάπας έως και την Τρίτη.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, είχε αποτέλεσμα στον εγκλεισμό χιλιάδων επαιτών, αλητών, ψυχικά ασθενών και άλλων ευάλωτων περιπλανώμενων, στην πλειονότητά τους άστεγων», ανέφερε η οργάνωση αυτή σε ανακοίνωσή της, εκτιμώντας ότι η επιχείρηση διεξήχθη έγινε με την έγκριση της κυβέρνησης.

«Αυτή η “κοινωνική εκκαθάριση” έχει σκοπό να απομακρυνθούν από τα βλέμματα των πιστών, των ξένων δημοσιογράφων και άλλων επισκεπτών» που θα έλθουν για να δουν τον πάπα, πρόσθεσε η οργάνωση.

Είναι άγνωστο το πού βρίσκονται οι άνθρωποι που συνελήφθησαν από την αστυνομία, σημείωσε η Επιτροπή, καλώντας δημόσια τον πάπα Φραγκίσκο να επέμβει και να ζητήσει την απελευθέρωσή τους.

Η Επιτροπή καταγράφει τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις αντιφρονούντων αλλά και κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου. Στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της, έκανε λόγο για 60 πολιτικούς κρατούμενους και άλλους 11 ανθρώπους που έχουν αποφυλακιστεί υπό περιοριστικούς όρους και δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη νήσο.

Η οργάνωση δημοσιεύει σε μηνιαία βάση εκθέσεις για τους αντιφρονούντες που συλλαμβάνονται για πολιτικές δραστηριότητες. Υποστήριξε ότι 768 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση τον Αύγουστο, ένας αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος φέτος.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αβάνα, Cuba

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: