Τεράστια τα κέρδη για τους αγοραστές ελληνικών ομολόγων από τις εκλογές του Ιανουαρίου, έως σήμερα




Του Matthew A. Winkler

Θυμάστε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το πρώην στέλεχος της FED, Άλαν Γκρίνσπαν, δήλωνε πως η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη και πως το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει; Θυμάστε, έναν μην αργότερα, πως ο Τζορτζ Σόρος έλεγε ότι η Ελλάδα θα «στεγνώσει» ;

Ή μήπως θυμάστε τον Ιούλιο που ο Γερμανός οικονομικός αναλυτής του German Institute for Economic Research, Μάρσελ Φράτσερ, χαρακτήριζε την Ελλάδα, ως «πολιτική και οικονομική καταστροφή, που, απελπισμένη, θα επιστρέψει στη δραχμή»;

Η Ελλάδα δεν είναι ισοπεδωμένη οικονομικά, κατά κανέναν τρόπο. Ακόμα, ακόμα μετατρέπεται σε κερδοφόρα επένδυση, από τα τέλη του 2014, από τον Ιανουάριο του 2015, αποδίδοντας το υψηλότερο μερίδιο στον κόσμο, από τον Ιούλιο.

Από την στιγμή της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει υπάρξει μετοχή, ομόλογο ή αγορά που να πόνταρε στα ελληνικά ομόλογα και να μην αποκόμισε, σε διάστημα λίγων μηνών, τεράστια κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι ελληνικοί τίτλοι ανέβασαν την αξία τους από το χαμηλό του Ιουλίου, στο σημερινό υψηλό. Οποιοσδήποτε αρκετά έξυπνος είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα κέρδισε πολλά.

Στις 25 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε την εξουσία στην Ελλάδα με εντολή να ανατρέψει την πενταετή λιτότητα στις κρατικές δαπάνες, εξασφαλίζοντας, όμως, και τα τελευταία 7,2 δισ. ευρώ του δανείου των 240 δισ. ευρώ που της παραχώρησαν οι Ευρωπαίοι δανειστές της.

Έξι ημέρες μετά τις εκλογές το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έφτασε σε υψηλό 15 μηνών, στο 11,2%. Αγοράζοντας αυτό το χρέος και πουλώντας το σήμερα που το επιτόκιο έχει πέσει στο 8,11%, η αύξηση στην τιμή των ελληνικών ομολόγων απέφερε κέρδη της τάξης του 26%.

Λίγες ημέρες μετά τη νίκη του Τσίπρα, ο Γκρίνσπαν δήλωνε στο BBC ότι είναι απλώς θέμα χρόνου πριν η Ελλάδα εγκαταλείψει την κοινή νομισματική ένωση και το ευρώ καταρρεύσει. «Δεν μπορώ να διακρίνω άλλη λύση για τη διατήρηση του ευρώ πέραν της πολιτικής ενοποίησης», είχε πει.

Το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων έπεσε στο 10,8%, τον Μάρτιο. Αυτό όμως δεν έπεισε τον Σόρος. «Η Ελλάδα θα στεγνώσει. Είναι ένα χαμένο παιχνίδι», έλεγε. Αν ο Σόρος είχε, τότε, αγοράσει ελληνικά ομόλογα, σήμερα θα κέρδιζε 21%, ενώ όποιος αγόραζε, παράλληλα, ελληνικά ομόλογα και φτηνά γερμανικά θα κέρδιζε 25%.

Το απόγειο της απαισιοδοξίας ήρθε τον Ιούλιο μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, κατά της λιτότητας. Τότε ο Φράτσερ είχε πει πως «το δημοψήφισμα μεταφράζεται σε πολιτική και οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα. Το Grexit είναι και παραμένει η χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα και καθίσταται ολοένα και πιο πιθανό».

Οι επενδυτές όμως δεν ανέγνωσαν έτσι την κατάσταση. Ο ενθουσιασμός τους για τα ελληνικά ομόλογα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για την πολιτική της λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές.

Αν κάποιος είχε αγνοήσει τις δηλώσεις του Φράτσερ και είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα, τον Ιούλιο, με επιτόκιο 19,2%, θα είχε κέρδος, σήμερα, της τάξης του 101%.

Αυτό σημαίνει πως μια επένδυση 100 εκ. δολαρίων, στις 8 Ιουλίου, απέδωσε, σε δύο μήνες, 201 εκ. δολάρια, την ώρα που οι ευρωπαϊκοί τίτλοι απέδωσαν, μόλις, 1%. Και την ώρα που οι αγοραστές του ελληνικού χρέους κέρδισαν, κατά μέσο όρο, από τις 31 Ιανουαρίου, 26%, οι αντίστοιχοι αγοραστές ευρωπαϊκών ομολόγων έχασαν 1,8%, στην ίδια περίοδο.

Από τις 8 Ιουλίου καμία απόδοση στον κόσμο δεν απέφερε τόσα όσα τα ελληνικά ομόλογα. Οι Έλληνες φαίνεται πως προτιμούν την σταθερότητα της ευρωζώνης από την αστάθεια της δραχμής και την ίδια ώρα, κανείς στην ηγεσία της ΕΕ δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ευρώ αποτελεί το όργανο που καθιστά τους αγοραστές των ελληνικών ομολόγων τους νικητές του 2015.

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: