Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη για την νέα τραγωδία των προσφύγων




Στον ποδοσφαιρικό αγώνα της ΑΕΚ Αθηνών για το πρωτάθλημα σήμερα, οι οργανωμένοι οπαδοί της φιλοξένησαν συμβολικά πρόσφυγες από την Συρία και τους έδωσαν τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες δυο μέρες.

Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά. Αλλά το χειροκρότημα πάγωσε λίγο μετά το τέλος του αγώνα καθότι, παρά την νίκη της ΑΕΚ (3-1) επί του ΠΑΣ Γιάννινα, έγινε γνωστό από στόμα-σε-στόμα ότι 28 πρόσφυγες, οι μισοί τουλάχιστον ανήλικες, πνίγηκαν όταν η βάρκα που τους έφερνε από την Τουρκία αναποδογυρίστηκε στ’ ανοικτά των ακτών της νήσου Φαρμακονήσι.

Στους 38 ανέρχονται τώρα οι νεκροί, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό.

Σοκαρισμένη εμφανίζεται και η κοινή γνώμη, καθώς από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η τραγωδία, σταμάτησαν οι πολιτικές αντιπαλότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν όψει εκλογών, και κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις όπως «νομιμοποίηση και ενσωμάτωση ενός σημαντικού αριθμού δεδηλωμένων προσφύγων πολέμου στην Ελλάδα».

Μία καθηγήτρια από τον Βόλο, με τα αρχικά Ν.Μ., αναφέρει στο twitter ότι το σχολείο στο οποίο διδάσκει μπορεί άνετα να απορροφήσει πέραν των 150 μαθητών. Και ήδη, συμπληρώνει, έχουν προσφερθεί από ιδιωτες και χώροι στέγασης αυτών και των οικογενειών τους.

Αντίδραση ήρθε αμέσως και από ελληνικά πολιτικά κόμματα. Με ανακοινώσεις.

«Πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι «οι σημερινοί νεκροί στο Φαρμακονήσι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων που πληρώνουν, εδώ και καιρό, το πιο ακριβό τίμημα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής», και επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι πύλη εισόδου και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για να συνδράμει, όπως οφείλει, απελπισμένους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, με την ελπίδα της επιβίωσης».

Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη θλίψη της για το σημερινό τραγικό ναυάγιο. Και δυστυχώς, παρατηρεί, παρά την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και των μεγάλων προσπαθειών που κατέβαλλαν τα στελέχη του, η τραγωδία δεν αποφεύχθηκε.

Αποφαίνεται, τέλος, ότι «το σημερινό τραγικό συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει εκτός από την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την πάταξη των κυκλωμάτων που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο».

Το Ποτάμι λέει ότι σήμερα οι 28 νεκροί στο Φαρμακονήσι είναι πολλοί, αλλά αύριο θα είναι λίγοι.

« Διότι θα ξεχαστούν. Και διότι κι άλλα θύματα θα προστεθούν σ αυτό το νηολόγιο του τρόμου και της φρίκης από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά».

Αλλά και διότι, συνεχίζει το Ποτάμι, «η Ευρώπη εξακολουθεί να κάνει μισή πολιτική». Και η Ελλάδα «ούτε καν αυτή».

Η ανθρωποπλημμύρα των προσφύγων της Συρίας (αλλά και από το Ιράκ και το Αφγανιστάν) δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση, και με το βλέμμα στραμμένο και προς τις εκλογές, αποφαίνεται πως  «η νέα ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μείζον πρόβλημα στο οποίο οι συνταγές απραξίας δεν έδωσαν λύση».

Η ανακοίνωση του κόμματος Λαφαζάνη, Λαϊκή Ενότητα, φέρει τίτλο «Η “Ευρώπη–Φρούριο” δολοφονεί», και αναφέρει ότι «το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, με θύματα πρόσφυγες πολέμου, αναδεικνύει το τραγικό αδιέξοδο της πολιτικής της “Ευρώπης-Φρούριο”. Φανερώνει την υποκρισία των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων της Ε.Ε., που ενώ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις ανθρώπινες εκατόμβες στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, εισηγούνται την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων αποτροπής των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη».

Στο γήπεδο της ΑΕΚ, που είναι προσφυγικό σωματείο από την Μικρά Ασία, τηρήθηκε ενός λεπτοί σιγή για την αυριανή επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης, 14/9.1922, και για το δράμα των προσφύγων σήμερα.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΡΠΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: