Συνάντηση Σταθάκη – Λαγκάρντ για οικονομικές εξελίξεις, πρώτη αξιολόγηση




Συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Η διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε την ετοιμότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προωθηθεί η συμφωνημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε την επικεφαλής του Ταμείου για τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος στήριξης από τους θεσμούς, που αναμένεται να αρχίσει τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.

Το Ταμείο συμμετέχει μεν στην αξιολόγηση του προγράμματος, όμως δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά, καθώς θέτει ως προϋποθέσεις την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους και την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας.

Στην ανακοίνωση του ΔΝΤ δεν γίνεται αναφορά στο θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές πως επιθυμούν τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, καθότι διαφορετικά η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει σχεδόν το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνει η Ελλάδα έως τα τέλη του 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Σταθάκης-Λαγκάρντ δεν αντάλλαξαν απόψεις για το ελληνικό χρέος. Είπαν απλώς ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης θα συζητηθεί και η υπόθεση ελάφρυνσης του χρέος, κάτι που επιθυμούν τόσο η Ελλάδα όσο και το ΔΝΤ.

«Ο Σταθακης δεν έθεσε στην κ. Λαγκάρντ προβλήματα, ούτε ήρθε να διαπραγματευτεί, δεν ήρθε γι αυτό το λόγο. Εθιμοτυπικά ήρθε μιας και βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, και είχε προηγηθεί η επιστολή της κ. Λαγκαρντ την οποία γνώρισε για πρώτη φορά», ανέφεραν οι αυτές πηγές.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν επίσης ότι η συμφωνία του Αυγούστου δεν συνήφθη με το ΔΝΤ αλλά με τον ESM ως εκ τούτου «η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για κάτι που αποφάσισε με τους ευρωπαίους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: