Συνάντηση Χουλιαράκη – Στουρνάρα για την προετοιμασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών




Oι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συμμετάσχουν στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθώς οι τράπεζες δεν είναι σκόπιμο να κρατικοποιηθούν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, στη, συνάντηση των δύο ανδρών συμφωνήθηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τις οριστικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση.

Ήδη προχωρά με γρήγορο ρυθμό ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φάση αξιολόγησης του Ενεργητικού τους προκειμένου να ακολουθήσουν τα τεστ αντοχής τους.

Επιπλέον μέχρι τέλος Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην κίνηση κεφαλαίων προτεραιότητα δίνεται στη διευκόλυνση των εισαγωγών ενώ το όριο αναλήψεων 420 ανά εβδομάδα δεν πρόκειται στη φάση αυτή να αυξηθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Αύγουστο εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 80% περίπου των εισαγωγών που είχαν πραγματοποιηθεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Χ.Ζ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: