Προσδοκίες για την επομένη των εκλογών από τη νέα κυβέρνηση




Του Ελευθερίου Κούρταλη*

Μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίου,  ο Έλληνας έγινε πιο φτωχός και μεγάλο μέρος ελληνικών επιχειρήσεων έχουν αφανιστεί.

Σήμερα ξεκινάμε πάλι από το μηδέν και είναι η τελευταία ευκαιρία για να παρθούν οι σωστές αποφάσεις για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και να βγούμε το συντομότερο δυνατό από την κρίση.

– Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται κατ’ αρχάς, μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, με όραμα, δυναμική και ισχυρή πολιτική βούληση, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος για τις αποφάσεις που θα χρειαστεί να παρθούν.

– Να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τη μείωση της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των επαγγελμάτων  και τη δημοσιονομική προσαρμογή, που θα βοηθήσουν στον εσωτερικό ανταγωνισμό (φτηνότερα προϊόντα).

– Θα πρέπει να θεσπιστεί  ένας σταθερός και δίκαιος φορολογικός νόμος διαρκείας ώστε να ανακάμψουν οι επενδύσεις  αλλά και να προσελκύσουμε νέες, τόσο στη χώρα, όσο και στον κλάδο μας.

– Να δοθεί προτεραιότητα στην επαναβιομηχάνιση της χώρας με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την τόνωση της χειμαζόμενης μεταποιητικής βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα μειώσουν την ανεργία, που είναι η υψηλότερη στην ΕΕ των 27.
Γενικά, περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα της παραγωγής και να δώσει ουσιαστικές λύσεις με τη δημιουργία ενός σχεδίου παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας που θα αποτελέσει προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω  ότι υπάρχει μια σειρά δικαίων αιτημάτων του κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, τα οποία πιστεύω ότι  θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θετικά από τη νέα κυβέρνηση.

– Να επανέλθει το ταχύτερο δυνατόν η ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε να χρηματοδοτούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις και να επανέλθει η κανονικότητα στις συναλλαγές. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι κυρίως εξαγωγικές και είναι ανάγκη η νέα κυβέρνηση να διευκολύνει  κατά πολύ τα πράγματα. Να υπενθυμίσω εδώ,  ότι το κόστος χρηματοδότησης είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό και, συγκεκριμένα, η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις μας είναι γύρω στο 8%, όταν στις  χώρες της ΕΕ τα επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 2% και 3%.

– Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να βελτιωθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς επίσης και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσβασης στην ελληνική οικονομία και άμεσης χρήσης των κονδυλίων της αναπτυξιακής βοήθειας  των 35 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ όπως και η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να παρουσιάζουν συγκεκριμένους και διακριτούς στόχους, με διαφάνεια και συνεχείς ελέγχους ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, κατασπατάλησης των πόρων αυτών σε μη παραγωγικές δράσεις.

– Τέλος, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια συνολική αναδιοργάνωση  και αναβάθμιση  του κράτους αλλά και ανάταξης  της ελληνικής οικονομίας, ώστε η χώρα μας να καταστεί ένα ισάξιο και κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, συμμετέχοντας με αξιοπρέπεια στους κόλπους της ΕΕ.

* Ο Ελευθέριος Κούρταλης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: