Την ανάγκη άμεσης σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, υπογράμμισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά από ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Ζώη.

Ο κ. Ζώης ενημέρωσε τον ΠτΔ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, την οποία επισκέφτηκε ο υπουργός.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίζει επιδερμικά ένα τέτοιο φαινόμενο που είναι θέμα όχι μόνο ασφάλειας αλλά και ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο κ. Παυλόπουλος, επίσης, συνεχάρη το Λιμενικό Σώμα, το οποίο στάθηκε «στο ύψος των περιστάσεων», όπως τόνισε, ειδικά όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτελώντας με αυτοθυσία το καθήκον του.

Ο ΠτΔ δήλωσε ότι η Ευρώπη  κατανοεί ότι έχει εξωτερικά σύνορα όπως αποδείχθηκε από την επίσκεψη του κ. Τίμερμανς και του κ. Αβραμόπουλου. «Είναι τα σύνορα των κρατών-μελών και τα σύνορα αυτά οφείλει να τα διαφυλάσσει», είπε.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, η οποία πρέπει να καταστεί σε πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη, όπως ανέφερε.

Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το χαρακτήρισε ως μεγάλος επίτευγμα της Ευρώπης που θα πρέπει να εφαρμοστεί πραγματικά, όπως έχει συμφωνηθεί ήδη από το 2008

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ανδρέας Σιδηρόπουλος)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: